maandag 22 februari 2010

Pastinaaksoep met pastinaakchips



Pastinaak is een ‘vergeten groente’ zoals men dat noemt. Geen idee hoe dat ooit gebeurd is, want ze zijn super lekker en je kunt er van alles mee; bakken, pureren, frituren of soep maken! Bij die soep is een pastinaak chipje (of vijf) dan weer erg de moeite waard!
Je hoeft niet per sé naar de Oud Zuid groentejuwelier om deze wortelachtige te bemachtigen; de meeste groentewinkels en Turkse winkels hebben ze ook.

Voor 4 personen


Ingrediënten
2 flinke pastinaken (ca 500 gram)
2 sjalotten
1 laurierblaadje
2 verse takjes tijm
1 flinke klont boter
100 ml witte wijn
800 ml stevige kippenbouillon
peper & zout
nootmuskaat
Zonnebloemolie om in te frituren


Bereiding
Snipper de sjalotjes en fruit ze op laag vuur in de boter in een soeppan.
Schil de pastinaken met een dunschiller en schaaf met een dunschiller of een kaasschaaf een halve pastinaak in langwerpige dunne plakken.
Snij de rest van de pastinaak in blokjes.
Als de sjalotjes glazig zijn na circa 5 minuten, voeg je hier de witte wijn aan toe en laat je het een minuutje op laag vuur staan.
Vervolgens voeg je de blokjes pastinaak, laurier, thijm en bouillon toe. Laat dit 20 minuten op laag vuur pruttelen.
In de tussentijd zet je een laagje olie (een centimeter of anderhalf is al genoeg) in een wok op hoog vuur. Als de olie goed heet is doe je je reepjes pastinaak hierin (niet allemaal tegelijk, ik doe er meestal 3 tegelijk om te zorgen dat niets verbrand). Leg een dubbel velletje keukenpapier neer en leg je pastinaakchips hierop wanneer je ze uit de olie haalt. Maal er elke keer direct (als ze nog warm en zacht zijn) wat zout overheen (als ze na een aantal seconden knapperig zijn blijft het zout er niet meer aan plakken).
Haal na 20 minuten even je soep van het vuur om deze met de staafmixer fijn te kunnen malen nadat je de kruiden er uit gevist hebt. Zet de soep daarna nog even op het vuur en breng ‘m op smaak met een beetje peper en nootmuskaat (proef even van tevoren; pastinaak heeft al vrij veel smaak van zichzelf, dus hij heeft niet veel nodig). Serveer de soep met de chips.

1 opmerking:

  1. Dit recept is op ons uitgeprobeerd en absoluut geslaagd bevonden ;-)

    BeantwoordenVerwijderen