zondag 23 januari 2011

Blueberry pancakes


Al sinds ik met Eric op de Kinkerstraat brunchte op een luie zondag aan t einde van afgelopen zomer ben ik van plan deze te maken; blueberry pancakes! Het is nooit te laat om goede voornemens in te willigen, toch?

Variatietip; vervang de blauwe bessen door 1 banaan in dunne plakjes gesneden voor banana pancakes!

2 personen

Ingrediƫnten:

125 gram bloem
30 gram suiker
45 gram boter
225 ml melk of karnemelk
1 ei
2 tl bakpoeder
snufje zout
een bakje blauwe bessen
ahorn siroop ('maple syrup')
wat extra boter
zonnebloem olie
een klein pannetje van 15 cm doorsnee

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 100 graden. Zet de boter hier in om deze te laten smelten. Meng de bloem, suiker , bakpoeder en zout in een ruime beslagkom. Roer de melk door het ei tot ze volledig gemengd zijn. Als de boter helemaal gesmolten is, doe deze dan in een ander schaaltje om wat af te koelen. Hij moet wel gesmolten blijven. Meng de melkmix door de bloemmix met een handmixer en voeg wanneer dit een glad geheel geworden is in een dun straaltje al mixend de gesmolten boter toe. Blijf nog een tijdje kloppen totdat je beslag goed luchtig is.

Verwarm dan een klein koekenpannetje met wat zonnebloemolie of boter (verspreid deze eventueel met een keukenpapiertje over de bodem) totdat de pan goed warm is (met een grotere pan lukt het ook, maar dan moet je zelf zorgen dat je het juiste formaat maakt). Schep hier een halve soeplepel van het beslag in (het moeten geen dunne flensjes worden). Strooi wat blauwe bessen in het beslag in de pan en laat je pancake vervolgens een tijdje rustig bakken. Zet het vuur niet te laag want dan wordt je pancake niet 'fluffy', middelhoog vuur is goed, maar hou goed in de gaten dat je pancake ook niet aanbrandt. Je moet het wellicht een paar keer uitproberen om er gevoel voor te krijgen.

Na een paar minuten kun je de pancake omdraaien door 'm te 'flippen' (als je dat niet kunt lukt het ook met twee spatels, maar pas op dat je de pancake dan niet scheurt). Laat ook deze kant even rustig bakken. Leg steeds je pancake als deze klaar is op een bordje onder een stuk zilverfolie in de oven (nog steeds op 100 graden) zodat ze warm blijven terwijl je de rest van de pancakes op dezelfde manier maakt. Serveer de pancakes met poedersuiker en ahornsiroop!

2 opmerkingen:

  1. Hm, daar kan Gary's een puntje aan zuigen. Ik heb vanmiddag hiero (http://bit.ly/f6BzxI) geluncht. Flespompoen + blauwe stilton en walnoten. Ook niet verkeerd. :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Klinkt goed! Bevalt het een beetje in London? Xx

    BeantwoordenVerwijderen