woensdag 20 juli 2011

Compote met saliemascarpone


Deze komt uit “De Stapel”; 7 jaargangen NRC-recepten-krantenknipsels van mijn moeder. Ik heb de intentie De Stapel af en toe als inspiratiebron te gaan gebruiken, maar dit recept was behoorlijk out of the box qua smaakcombinaties, dus heb ik (bijna) alleen het een en ander aan de bereidingswijze van het origineel veranderd!

Geschikt voor iedereen die van niet al te zoete nagerechten en verassende smaakcombinaties houdt! Wie de salie ietwat al te gewaagd vindt kan de salie ook vervangen door munt (muntblaadjes niet bakken!)!

Let op: de nectarines moeten lang marineren, dus maak de nectarines een hele of halve dag van tevoren al!

4 personen
bereidingstijd: circa 15 minuten
wachttijd 4 uur

Ingrediënten:

4 rijpe nectarines
100 ml port
4 saffraandraadjes
250 gram mascarpone
2 zakjes vanillesuiker
2 blaadjes verse salie
4 el melk
Boter

Bereiding:

Schil de nectarines en snij dunne schijfjes van de pit af. Doe de port in een klein kookpannetje en voeg daar de saffraandraadjes aan toe. Breng aan de kook en doe dan de nectarines erbij. Laat 5 minuten op laag vuur pruttelen. Haal het pannetje daarna van het vuur, laat ‘m afkoelen en zet het pannetje dan tenminste 4 uur in de koelkast.

Bak de salieblaadjes vlak voordat je wil serveren in een beetje boter en laat ze vervolgens uitlekken op wat keukenpapier. Snij ze dan zo klein mogelijk. Meng met de handmixer de melk, suiker en mascarpone tot een lobbige massa en lepel dan de salie er doorheen. Serveer de nectarines met een schep mascarpone. De port met nectarinesmaak is natuurlijk ook erg lekker, maar ik zou je adviseren die er in een los glaasje bij te serveren, want die doet niet veel goeds voor de structuur van de mascarpone.

Ben benieuwd wat jullie er van vinden, laat het me vooral weten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten