dinsdag 26 juli 2011

Witlofsalade


Heb jij ook de neiging om altijd dezelfde groenten te eten? Ik weet niet hoe dat bij jou zit, maar witlof en postelein staan niet tussen mijn standaardrijtje; eens wat anders dus!

Voorgerecht: 4 personen
Hoofdgerecht: 2 personen
Bereidingstijd: circa 15 minuten

Ingrediƫnten:

50 gram postelein
3 witlof stronkjes
150 gram oesterzwammen
200 gram magere spekreepjes
1 sinaasappel
10 gram verse peterselie
1 teentje knoflook
100 gram zachte smeerbare geitenkaas
1 verse ciabatta
10 gram pijnboompitten
olijfolie
peper & zout

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Snij van de witlofstronkjes eerst de kopjes af (ongeveer de bovenste 4 cm) en snij dan dunne ringen van de stronkjes. Rasp met een zesteur of een rasp de oranje schil (let op dat je niet ook het wit raspt) en doe dit in een bakje. Pers dan de sinaasappel en meng het sap met een scheutje goede olie en wat peper en zout. Leg hier de stukjes witlof in.
Snij dan de ciabatta in plakken en besmeer deze met de geitenkaas. Maal daar wat zwarte peper overheen. Scheur de oesterzwammen over de lengte in dunne strookjes. Bak de spekreepjes en hak ondertussen de peterselie fijn. Doe de peterselie bij de sinaasappelschilletjes en pers daar een half teentje knoflook doorheen.
Doe als de spekjes bijna gaar genoeg zijn (aan jou hoe knapperig je je spekjes wil bakken) de oesterzwammen bij de spekjes in de pan en zet op dat moment ook de broodjes in de oven. Pers het andere halve teentje knoflook en doe die door de spekjes en oesterzwammen. Breng op smaak met peper en zout. Rooster je pijnboompitten.
Haal dan de pan van het vuur en je broodjes uit de oven. Maak de borden op met postelein, de witlof met dressing, oesterzwammen en spekjes en de pijnbompitten. Strooi hier wat gremolata (het peterselie, knoflook en sinaasappelrasp mengsel) overheen en serveer met de warme geitenkaasbroodjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten