zondag 14 juni 2015

Boekweit pannenkoekjes met gerookte makreel


Deze boekweit pannenkoekjes met gerookte makreel, gekarameliseerde rode uien en zelfgedroogde tomaatjes zijn echte smaakbommetjes!

Zout en zoet, zacht en knapperig, zwaar door de rooksmaak van de makreel, maar tegelijk fris door de citroen en bieslook, net een beetje apart door de boekweit; alles komt samen in dit heerlijke gerecht!

4 pannenkoekjes
Bereidingstijd: 1 ½ uur

Ingrediënten:

1 biologische gerookte makreel
1 citroen
2 el mayonaise
Verse bieslook
2 takjes verse tijm
2 grote rode uien
115 gram boekweitmeel
225 ml water
1 eiwit
500 gram mini romaatjes of trostomaatjes
Olijfolie
Boter
Peper en zout

Nodig:
Bakpapier
Zesteur
Garde
Mixer


Bereiding:

Neem het rooster uit je oven en verwarm de oven voor op 100 graden. Bekleed het rooster met bakpapier. Snij al je tomaatjes over de lengte doormidden en leg ze met de snijkant naar boven op het bakpapier. Maal er peper en zout overheen en sprenkel er wat olijfolie overheen. Zet ze een uur en een kwartier in de oven.

Ontvel en fileer je makreel en doe het vlees van de makreel in een bakje. Plet de stukjes makreel met een vork totdat het een consistente massa is. Doe er 2 eetlepels mayonaise bij. Haal met een zesteur dunne schilletjes van je citroen (alleen het geel), snij ze fijn en doe ze bij de makreel. Knijp tevens het sap van 1 citroen boven de makreel uit. Neem dan een bosje bieslook ter dikte van je duim en snipper deze. Voeg ook de bieslook aan de makreel toe. Meng alles goed door elkaar en breng op smaak met peper en zout. Dek het bakje af en zet het even in de koelkast.

Ontvel vervolgens je uien en snij ze in dunne ringen. Doe wat olijfolie en een klontje boter in een steelpannetje, voeg hier de uien en een scheutje water aan toe. Zet het pannetje op middelhoog vuur, schep de uien regelmatig om en doe tussendoor een deksel op het pannetje. Na ongeveer 20 minuten zijn de uien zacht en gekarameliseerd.

Maak ondertussen je beslag. Meng daarvoor 115 gram boekweitmeel, 225 ml water en ¾ eetlepel olijfolie. Voeg een beetje peper en zout toe. Meng met een garde totdat je een glad mengsel hebt. Splits een ei en klop het eiwit in een vetvrije kom met je mixer tot een luchtig schuim waar pieken op blijven staan. Spatel je schuim voorzichtig door het beslag.

Verwarm olijfolie in een bakpan op hoog vuur. Schep als de pan heet is één soeplepel beslag in de pan en zet het vuur dan middelhoog. Na een kleine 2 minuten ontstaan er belletjes op je pannenkoekje en kun je een spatel onder het pannekoekje doorhalen zonder dat deze aan de bodem plakt. Draai het pannenkoekje dan om en bak de andere kant ook nog één minuutje. Leg je pannenkoekje vervolgens op een stuk bakpapier en herhaal dit 3 keer zodat je 4 pannenkoekjes hebt.

Haal als ze klaar zijn de tomaatjes uit de oven en zet de oven op 170 graden. Leg de pannenkoekjes op het bakpapier nog 5 minuten in de oven.

Besmeer tenslotte de pannenkoekjes met de makreelmousse, verdeel eerst de uien en vervolgens de tomaatjes over de pannekoekjes, ris de blaadjes van de takjes tijm en verdeel ook deze over de pannenkoekjes en garneer met wat bieslook.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten