zaterdag 13 juni 2015

Blini´s met haring en bietenmousse


6 personen
Bereidingstijd: 30 minuten en 2 uur wachttijd

Ingrediënten:

250 ml halfvolle melk
7 gram instant gist
200 g bloem
2 eieren
1 tl suiker
60 gram boter
300 g gekookte en geraspte bieten
Scheutje slagroom
3 zoute haringen
1 Granny Smith
1 klein uitje
Peper en zout

Nodig:
Mixer
Staafmixer of keukenmachine
Kookring met een doorsnede van 10 cm

Bereiding:

Verwarm 150 ml melk in een steelpannetje tot deze lauw is. Meng 7 gram gist met 100 gram bloem in een beslagkom, schenk de melk erbij en roer dit door elkaar. Dek de beslagkom af met een theedoek en laat het beslag op een warme plaats 1 tot 1 ½ uur rijzen.

Splits je eieren en roer de eidooiers in een kommetje los met de suiker en een snufje zout. Bewaar de eiwitten. Warm 100 ml melk op en laat er 20 gram boter in smelten. Klop het eidooiermengsel samen met de melk met boter door het gerezen beslag. Schep 100 gram bloem en een snufje zout erdoor en klop het beslag 3 minuten goed door. Klop de eiwitten stijf en spatel door het beslag. Laat het beslag 30 minuten rijzen.

Verwarm de oven voor op 150 °C. Doe een klontje boter in een koekenpan en zet je kookring in de pan. Schep steeds 2 el beslag per blini in de kookring (je kunt deze verplaatsen zodra het beslag aan de onderkant gestold is). Maak per keer 3 blini's. Bak ze in ongeveer een minuut aan de onderkant goudbruin, keer ze om en bak vervolgens de andere kant ook ongeveer 1 minuut. Herhaal dit met de rest van het beslag. Houd de blini's warm in de oven.

Doe de bieten in de keukenmachine, doe er een scheutje slagroom en wat peper en zout bij en pureer tot een ‘mousse’. Snij je Granny Smith Julienne en je haringen in stukjes. Snipper je uitje.

Leg op elk bordje drie blini’s, doe op elke blini wat bietenmousse, drapeer er een paar stukjes haring en wat gesnipperde ui op en garneer met je staafjes appel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten