zondag 16 april 2017

Paasontbijt volgens mama's traditie


Mijn hele jeugd lang heb ik met Pasen en kerst zonder uitzondering pasteitjes met kalfsragout en paasstol (respectievelijk kerststol) als ontbijt gekregen van mijn moeder. Zo’n fijne traditie!! Ik geef de traditie inmiddels door aan mijn kinderen.

Het is even wat werk, maar als je het handig indeelt door de bouillon ’s avonds te trekken en de ragout ’s ochtends af te maken, gaat het prima. Kinderen zijn bovendien dol op een handje helpen in de keuken, dus dat is een leuke activiteit op de vroege paasochtend! En let’s face it; vroeg wakker ben je toch wel als je kleine kinderen hebt…


4 personen
Bereidingstijd: 4 uur


Ingrediƫnten:

300 gram kalfslappen (en vraag de slager als je er toch bent ook om een stukje mergpijp voor in je bouillon)
175 gram kleine champignons
1 bouquet garni van tijm, rozemarijn, salie, peterselie, oregano en laurier (een bouquet garni is een met kooktouw bij elkaar gebonden bosje verse kruiden)
1 winterpeen
2 stengels bleekselderij
½ knolselderij
1 ui
nootmuskaat
1 ½ dl room
½ citroen
20 gram boter om de ui in te fruiten
70 gram boter voor de blanke roux
40 gram bloem
4 topjes van takjes verse peterselie
peper & zout
4 pasteitjes
optioneel: 1 blokje groentebouillon


Bereiding:

Snipper de ui en fruit deze (op laag vuur) in 20 gram boter in een soep/ of stoofpan. Snij ondertussen de kalfslappen in stukjes. Schil de wortel en knolselderij en snij de wortel, de selderij en de knolselderij in grove stukken.

Voeg wanneer de uien glazig zijn een liter water (of voor nog wat extra smaak: groentebouillon) en het vlees, de groenten (wortel, selderij en knolselderij), het bouquet garni en de mergpijp toe en breng dit aan de kook. Zet dit vervolgens op een heel laag pitje en laat het trekken en garen in circa twee uur (maar check even of het vlees dan al goed zacht is geworden, anders laat je het iets langer staan, het is ook een beetje afhankelijk van hoe groot je je stukjes maakt. Ze moeten in elk geval helemaal zacht worden).

Giet de zelfgemaakte bouillon vervolgens (of de volgende ochtend, als je het als ontbijt maakt) door een zeef, haal het vlees uit de zeef en bewaar dit (de groenten, mergpijp en kruiden kun je weg doen). Verwarm de oven ondertussen voor op 160 graden. Snij je champignons in vieren.

Smelt dan de boter in een pan en zeef daar de bloem geleidelijk al roerend doorheen zodat een gladde blanke roux ontstaat. Voeg vervolgens eerst al roerend de bouillon en dan de room, stukjes vlees en champignons toe. Laat het geheel een uur inkoken onder regelmatig doorroeren (tegen de tijd dat het wat dikker begint te worden moet je bijna continu roeren zodat het niet aanbakt) en zet tien tot vijftien minuten voordat je wil serveren de pasteitjes in de oven.

Breng de ragout op smaak met een klein beetje nootmuskaat, versgemalen zout en peper en citroensap en schep de ragout in de pasteitjes. Garneer met de topjes van takjes peterselie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten