zaterdag 21 januari 2012

Tiramisu


… maar dan anders!

Tiramisú betekent letterlijk ‘trek mij omhoog’. Het houdt zoveel in als ‘beur me op’ of ‘maak me blij’. Nou dat lukt in het algemeen wel met een goede tiramisu! Het verwijst waarschijnlijk ook naar de cafeïne in de koffie, alleen ik kan zelf helaas niet goed tegen koffie. Ik word echter wel bijzonder blij van citroen! Daarom hierbij een nagerechtje van mijn hand dat naar mijn mening evenzeer gerechtigd is om deze naam te dragen als de originele tiramisu omdat je hier ook blij van wordt! Maak ‘m snel en oordeel zelf!

8 personen
Bereidingstijd: 30 minuten
Wachttijd: 2 uur

Ingrediënten:

24 lange vingers
50 ml limoncello (check hier je recept om zelf limoncello te maken!)
poedersuiker

Voor de citroencurd:
5 biologische eieren
125 gram kristalsuiker
1 el bloem
4 citroenen
65 gram boter

Voor het mascarponemengsel:
3 biologische eieren
150 gram suiker
500 gram mascarpone

Nodig:
Een zesteur, een grote schaal een beslagkom, een citruspers en een handmixer

Bereiding:

Leg in een grote schaal 24 lange vingers zo dat ze niet boven op elkaar liggen. Schenk over alle lange vingers limoncello.
Rasp met een zesteur wat sliertjes citroenschil van een mooie citroen en leg de schilletjes in wat ijswater.
Maak dan je citroencurd. Hiervoor pers je de citroenen uit. Klop 5 eieren, de bloem en 125 gram suiker door elkaar. Breng het citroensap met de boter aan de kook, zet het vuur laag en roer beetje bij beetje het eiermengsel hier doorheen. Zet het vuur middelhoog en blijf door de pan roeren totdat een dikke vla ontstaat. Haal het dan van het vuur en laat het afkoelen in een schaaltje.
Scheid voor het mascarponemengsel 3 eieren en meng met een handmixer 3 eigelen met 100 gram suiker. Mix ongeveer 5 minuten op de hoogste stand totdat de suiker opgelost is en je een bleek en licht mengsel hebt. Meng hier met een spatel de mascarpone doorheen totdat het volledig gemengd is en er geen klontjes meer in zitten. Was en droog de garden en klop in een vetvrije (beslag)kom de eiwitten tot een luchtig mengsel. Als je de gardes eruit haalt moet er een punt overeind blijven staan. Meng er dan 50 gram suiker doorheen en meng je eiwitmengsel met het mascarponemengsel.
Giet over de lange vingers de citroencurd en daaroverheen het mascarponemengsel. Zet de schaal dan minimaal 2 uur in de koelkast.
Strooi wat poedersuiker over de tiramisu wanneer je deze uit de koelkast haalt en serveer met wat dunne citroen schilletjes!

2 opmerkingen: