zaterdag 22 september 2012

Trottole met sepia


Dit recept is gebaseerd op de heerlijke pasta met sepia die mijn schoonmoeder af en toe voor ons maakt!

2 personen
Bereidingstijd: 20 minuten

Ingrediënten:

150 gram trottole (pasta, verkrijgbaar bij AH)
2 sepia’s (alleen de schoongemaakte lichamen, door de visboer ook wel ‘tubes’ genoemd)
2 blikjes (a 400 gram) gepelde tomaten (zoek hiervoor een goed merk uit bijvoorbeeld Cirio, die lekkere tomaten gebruiken, niet de zogeheten ‘wasserbomme’, of koop zelf mooie tomaten die je kookt en pelt)
6 plakjes pancetta
2 sjalotjes
2 teentjes knoflook
1 witte casino boterham
Verse platte peterselie
Een paar takjes verse tijm
1 citroen
Parmigiano reggiano
25 gram pijnboompitten
Peper en zout
1 tl suiker
Olijfolie

Nodig:
Zesteur
kaasrasp

Bereiding:

Als je de sepia bevroren gekocht hebt, plaats deze dan in een schaal met water zodat deze sneller ontdooit. Snipper je sjalotjes. Zet een pan met water op het vuur voor de pasta.
Verwarm je oven voor op 180 graden. Snij de korsten van je casino boterham en snij de boterham in vierkante blokjes. Doe de blokjes in een bakje en giet hier wat olijfolie overheen, maak er peper en zout overheen en pers 1 teentje knoflook boven het schaaltje uit (*tip: als je de helft van het vel aan je knoflookteentje laat zitten (maar juist niet het harde stukje aan de onderkant) en je doet het teentje zo in je knofookpers dat je het vel nog kunt zien, dan is het na gebruikt veel makkelijker om je pers weer schoon te maken*). Meng alles goed door elkaar en plaats de blokjes goed verspreid over zilverfolie (of een plat ovenvast schaaltje) 10 minuten in de oven (hou ze een beetje in de gaten, de ene oven gaat harder dan de andere).
Doe ondertussen de trottole in het kokende water. Deze moeten ongeveer een kwartier koken. Zorg dat je sepia’s droog zijn en snij ze in ringen van ongeveer een halve centimeter breed. Bak de ringen in olijfolie op hoog vuur aan gedurende een paar minuten. Dep indien nodig tussentijds met keukenpapier overtollig vocht uit de pan. Haal daarna de inktvis weer uit de pan, maak de pan droog en bak hierin de plakjes pancetta in kleine stukjes. Zet het vuur na een paar minuten wat lager en voeg hier de gesnipperde sjalotjes en wat olijfolie aan toe. Fruit de sjalotjes en voeg na een paar minuten een geperst teentje knoflook toe. Voeg hier na 1 minuut de gepelde tomaten en de blaadjes van een paar takjes tijm aan toe, roer alles goed door elkaar en voeg een theelepel suiker toe. Doe de inktvis er dan weer bij en laat de saus op laag vuur pruttelen totdat de pasta gaar is.
Haal je croutons uit de oven wanneer ze klaar zijn en stamp ze fijn. Zet de temperatuur van de oven op 80 graden en plaats er pastabordjes in. Rasp wat parmezaanse kaas en hak je peterselie fijn. Rooster de pijnboompitjes.
Giet de pasta af wanneer deze gaar is, giet hier een scheutje goede olijfolie overheen en meng de pasta door de saus. Verdeel de pasta over de borden en verdeel hier wat parmezaanse kaas, peterselie, pijnboompitten, broodkruim en wat citroenzest overheen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten