maandag 10 september 2012

Cranberrysalade


Wie wel eens op Terschelling geweest is, weet dat je daar niet onder het eten van cranberries uitkomt. Maar weet je eigenlijk ook hoe het zo gekomen is dat er zo veel cranberries groeien op Terschelling? Cranberry Terschelling B.V. geeft de volgende korte geschiedenisles:

Rond het jaar 1839 spoelden na een schipbreuk, vaten gevuld met harde rode bessen aan op het strand van Terschelling. Jutters die dachten dat ze vaten wijn hadden gevonden, waren zeer teleurgesteld toen ze ontdekten dat de inhoud uit zure rode bessen bestond. De vaten werden in de duinvalleien leeggegooid en zo ontstond een unieke cultuur ver van de bakermat Amerika.
In 1869 bleken vele duinvalleien op het eiland reeds bedekt te zijn met een heideachtige vegetatie.
In dat jaar ontdekte Botanicus Bioloog Holkema, dat het hier ging om de in Europa unieke ‘Aiton Oxycoccus Macro Carpon’, in de volksmond de Cranberries genoemd. Naar later bleek, kwam deze harde bes uit de noordelijke staten van Amerika. Indianen in die streken gebruikten het sap voor behandeling van pijlwonden, het verven van hun kleren en ter bescherming tegen blaasontsteking. Rond 1900 ontdekten de eilanders dat deze vreemde harde zure bessen enorm veelzijdig zijn en begon men ze te plukken en te eten.


En dat was een goed idee! Je kunt er vanalles mee maken; zoete gerechten natuurlijk, maar ook hartige. Bijvoorbeeld deze salade!

2 personen
Bereidingstijd: 10 minuten

Ingrediƫnten:

100 gram waterkers
150 gram oesterzwammen
250 gram kastanjechampignons
75 gram taleggio (verkrijgbaar in de meeste kaaswinkels)
30 gedroogde lichtgezoete cranberries (op Terschelling noemt men ze ook wel liefkozend ´lekkerbesjes´!)
1 teentje knoflook
Verse tijm
Goede olijfolie
Cranberry azijn
Peper en zout

Bereiding:

Zet de grill van je oven op 180 graden. Verdeel de waterkers over je borden en schenk hier wat goede olijfolie en wat cranberry azijn overheen.

Snij al je kastanjechampignons in vieren en scheur je oesterzwammen met de naden mee in slierten. Bak de paddestoelen op hoog vuur en pers een teentje knoflook boven de pan uit. Bak de knoflook heel even mee en zet dan het vuur uit en breng de paddestoelen op smaak met peper en zout. Leg de paddestoelen op een (ovenvast) bordje en verdeel hier de taleggio overheen. Zet het bordje kort onder de grill. Blijf er bij zodat het niet verbrandt; wanneer de kaas gesmolten is, is het klaar.

Schep dan de paddestoelen met de gesmolten kaas over de salade heen en verdeel hier wat blaadjes verse tijm en de cranberries over.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten