zondag 30 september 2012

Gelei van groene aspergetips met gamba en mierikswortelmayonaise


6 personen
Bereidingstijd: 15 minuten

Ingrediënten:

100 gram groene aspergetips
150 ml visfond
2 gelatineblaadjes
6 gamba’s
2 el mayonaise
2 tl geraspte mierikswortel (dat kun je zelf doen of in een potje kopen, bijvoorbeeld van Kühne, te koop bij AH)
2 teentjes knoflook
6 takjes waterkers
Peper & zout
Olijfolie

Nodig:

Keukenmachine
knoflookpers

Bereiding:

Leg twee gelatineblaadjes in een bakje met koud water. Kook je aspergetips 3 minuten en giet ze af. Snij alle tips in drieën en doe ze in de keukenmachine. Maal ze fijn en voeg er 150 ml visfond aan toe. Maal nogmaals totdat het een homogeen groen sap is zonder grote stukken. Los je gelatineblaadjes op in twee eetlepels warm water en meng dit met een lepel door je aspergesap. Verdeel het sap over kleine bordjes of amuselepels en zet deze in de koelkast.

Maak ondertussen je gamba’s schoon door de schaal te verwijderen (eventueel kun je het staartje laten zitten omdat dat er leuk uitziet) en het darmkanaal te verwijderen. Deze zie je over de rug lopen; hij is meestal donker van kleur zodat je ‘m een beetje door de huid heen ziet. Je kunt de rug in de lengte opensnijden langs het darmkanaal en dan het darmkanaaltje er uit trekken.

Bak de gamba’s op hoog vuur in olijfolie aan beide zijden en zet dan het vuur lager. Pers de knoflookteentjes boven de pan en bak deze even mee. Doe eventueel even een deksel op de pan. Meng ondertussen twee eetlepels mayonaise met twee theelepels geraspte mierikswortel. Haal de bordjes (of amuselepels) uit de koelkast. Het sap is inmiddels gelei geworden. Schep op elke gamba een beetje knoflook en leg op elk bordje (of amuselepel) een gamba, doe hier wat mierikswortelmayonaise op en garneer met een takje waterkers. Breng op smaak met peper en zout.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten