zaterdag 8 juli 2017

Kip Souvlaki met citroenrijst, yoghurt en munt


Souvlaki is een Griekse klassieker uiteraard. Voor mij is het bovendien jeugdsentiment!

In dit recept bereid ik het als hoofdgerecht, maar de spiesjes met yoghurt, munt en zest zijn ook heerlijk bij de borrel als je vrienden over de vloer hebt!

Dit gerecht is eigenlijk heel typisch voor de Zuid Europese keuken; simpel , maar boordevol smaak. Voor de grill smaak die je in dit gerecht absoluut wil hebben is het wel vrij essentieel dat je een gietijzeren grillpan of een barbecue gebruikt. Als je geen gietijzeren grillpan hebt kan ik je overigens sowieso van harte aanbevelen er een aan te schaffen. Het is een kleine investering, maar het verhoogt zonder twijfel je levensvreugde. 

4 personen
Bereidingstijd: 30 minuten plus minimaal 30 minuten marineren


Ingrediƫnten:

4 biologische kipfilets
2 citroenen
2 teentjes knoflook
2 tl gedroogde oregano
2 kopjes rijst
2 komkommers
3 takjes verse munt
300 ml Griekse yoghurt
Olijfolie

Nodig:
Spiesjes
Gietijzeren grillpan
Zilverfolie
Zesteur


Bereiding:

Snij je kipfilets in blokjes en leg ze in een ondiepe schaal. Meng het sap van 1 citroen met de zelfde hoeveelheid olijfolie, 2 geperste teentjes knoflook en 2 theelepels gedroogde oregano en schenk dit over de kip. Schep de kip even om een laat minimaal een half uur marineren.

Verwarm vervolgens je oven voor op 150 graden. Rijg je kipfilets aan spiesjes en zet dan je grillpan op hoog vuur. Kook ondertussen gedurende 10 minuten je rijst (na 10 minuten afgieten en nog 10 minuten met deksel op de pan laten stomen). Grill wanneer je pan goed heet is je spiesjes. Leg ze als ze gegrild zijn in een schone ovenschaal, dek die af met zilverfolie en zet ze in de oven zodat je zeker weet dat ze goed gaar zijn (check dat voor de zekerheid even voordat je serveert).

Was en snij ondertussen je komkommers in blokjes en hak de blaadjes van je munt fijn. Rasp met een zesteur (of kaasrasp) de helft van de schil van je tweede citroen boven je rijst en meng de zest door de rijst.

Doe de rijst in een schaal, leg de spiesjes daar op, schep er wat Griekse yoghurt overheen (serveer daarnaast ook een bakje yoghurt voor wie meer wil), strooi de munt er overheen en rasp er met een zesteur (of kaasrasp) de andere helft van de schil van je tweede citroen overheen. Serveer met de komkommer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten