maandag 22 maart 2010

Passiemeringue


Nu het weer lente is, is het tijd voor lekkere zonnige recepten!

4 personen

Ingrediënten

2 XL eieren
4 gewone eieren
220 gram kristalsuiker
100 gram pure chocolade
1 el bloem
3 citroenen
50 gram boter
4 passievruchten

Bereiding

Scheid 2 XL eieren en doe de eiwitten in een volledig vetvrije kom. Klop deze op totdat het een mooi luchtig schuim is. Doe hier dan 120 gram kristalsuiker doorheen (let op: geen basterdsuiker) en klop verder totdat de suiker er volledig in opgelost is en het schuim stijf is.
Leg een vel bakpapier op een ovenblik en spuit daar 4 meringues op. Ze deze in een voorverwarmde oven op 120 graden. Afhankelijk van hoe groot je de meringues gemaakt hebt moeten ze langer of korter in de oven. Het lekkerst is als ze vanbuiten knapperig zijn, maar vanbinnen nog een beetje plakkerig. Als je ze zonder moeite van het bakpapier kunt pakken zijn ze goed (pas op, niet knijpen. Je kunt eventueel 1 of 2 meringues meer maken als je toch genoeg schuim hebt, dan is het niet erg als je er per ongeluk één kapot maakt).
Maak ondertussen citroencurd. Hiervoor pers je de citroenen uit. Klop daarna 4 eieren, de bloem en 100 gram suiker door elkaar. Breng het citroensap met de boter aan de kook, zet wanneer het citroensap kookt het vuur laag en roer beetje bij beetje het eiermengsel hier doorheen. Zet het vuur middelhoog en blijf continu door de pan roeren totdat een dikke vla ontstaat (je moet echt de hele tijd blijven roeren omdat het anders aanbrandt aan de bodem). Dit duurt een aantal minuten. Haal het dan van het vuur.
Smelt vervolgens de chocolade au bain marie en smeer een laagje chocolade over de meringues heen. Laat dit stollen. Met chocola die je over hebt kun je op bakpapier nog wat leuke vormpjes maken. Doe dan de citroencustard over de meringues heen en doe hier bovenop de helft van de passievrucht. De andere helft serveer je ernaast voor de sier. De gestolde chocoladevormpjes kun je er bovenop leggen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten