maandag 20 september 2010

Vijgentaartje


Soms pakken uitprobeersels nog beter uit dan je gehoopt had…! Hij’s misschien niet extreem fotogeniek, maar wel onwijs lekker!

Het is alweer twee jaar geleden dat Pim en ik met het VW-busje van mijn ouders een paar maanden op culinaire ontdekkingsreis door Italië trokken. We hebben toen ergens op een terras tussen de wijngaarden in de Chianti een vijgentaartje gegeten dat mij deed besluiten zoiets ook eens (op goed geluk) uit te proberen. Het heeft even geduurd voordat ik gevolg heb gegeven aan m’n voornemen, maar hier is ‘ie dan! Wacht zelf vooral niet te lang voordat je dit recept uitprobeert want het is niet altijd vijgenseizoen! Ze liggen nu bij je groentenboer!

4-6 personen

Ingrediënten:

Voor de bodem:
120 gram bloem
90 gram boter
1 eierdooier
40 gram suiker

Voor de vulling:
4 dl melk
5 eierdooiers
30 gram bloem
80 gram suiker
beetje extra suiker
1 vanillestokje (hangt tussen de kruiden in je supermarkt)

Verder:
2 verse vijgen (hele rijpe!)
vijgenjam (ik heb een super lekkere gekocht bij Gewoon van Belberry Royal Reserve, maar de AH verkoopt tegenwoordig ook Bonne Maman vijgenjam en als je echt enthousiast bent kun je 'm natuurlijk ook zelf maken!)

Bereiding:

Meng voor de bodem je bloem, eierdooier en suiker met in stukjes gesneden boter en kneed het tot een soepele deegbal. Wikkel deze in folie en leg 'm een uur in de koelkast.
Verwarm vervolgens de oven voor op 180 graden en vet een taartvorm met een doorsnee van 25 cm in met boter of bekleed een ovenschaal van dezelfde (of vergelijkbare) grootte met bakpapier en verdeel het deeg zo dun mogelijk over de bodem. Zorg dat je een opstaande rand maakt van ongeveer anderhalve centimeter. Zet ‘m dan ongeveer 20 minuten in de oven totdat de bodem lichtbruin en gaar is.
Maak ondertussen de vulling. Zet daarvoor je melk in een steelpannetje op halfhoog vuur en snij je vanillestokje over de lengte doormidden. Schraap het merg uit je stokje in de melk. Roer regelmatig in de melk. Meng ondertussen je eierdooiers en suiker en klop het met een handmixer tot het schuimig is. Mix er daarna ook het bloem doorheen. Giet de melk wanneer deze kookt in je eierdooiermengsel en roer het goed door elkaar. Schenk het dan weer terug in de pan en zet het op laag vuur. Roer voortdurend totdat het een dikke vla is. Schenk het daarna in een schaal om het af te laten koelen. Strooi er een dun laagje suiker over om te voorkomen dat er een vel op komt.
Haal na 20 minuten de bodem uit de oven en laat deze ook afkoelen. Wanneer beide afgekoeld zijn bestrijk je de bodem met vijgenjam en schenk je de vulling er overheen. Was de vijgen en snij ze in vieren. Als je hele goede en rijpe vijgen hebt kun je ze zo over de taart verdelen , anders kun je ook eerst de schil eraf snijden. Als je een paar uurtjes wacht met eten kan de jam lekker in de bodem trekken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten