zondag 28 november 2010

Calamari Ripieni


Hoewel de Italiaanse traiteur op de Elandsgracht mij vermanend mededeelde dat Italiani gene ienktvies eten in die winter en ik normaal gesproken ook all about seizoensgebonden eten ben, had ik nu toch stiekem zin in inktvis... en sja... ik doe lekker waar ik zin in heb!

2 personen

Ingrediƫnten:

2 pijlstaart inktvissen
100 gram oud wit stokbrood of paneermeel
1 ei
75 gram Parmigiano Reggiano
200 gram inktvistentakels (soms wordt pijlstaart inktvis met tentakels en al verkocht. Vraag je visboer dan om 'm schoon te maken en de tentakels erbij te houden. Vaak wordt alleen de witte 'zak' verkocht. Koop er dan pulpo bij!)
2 sjalotten
3 teentjes knoflook
knoflookpoeder
verse peterselie
1 laurierblaadje
2 (goede kwaliteit) blikjes gepelde tomaten
witte wijn
olijfolie
rode wijn azijn
citroen
peper & zout

Bereiding:

Tentakels of pulpo marineren:
Kook de tentakels of pulpo in water met zout en sap van een halve citroen gaar. Snij het in grove stukjes van ongeveer een vierkante centimeter per stukje. Hak de helft van de peterselie fijn en meng dit met 1 geperst teentje knoflook, sap van een halve citroen, en gelijke delen olie en azijn. Laat dit een uurtje marineren. (pulposalade wordt doorgaans voorgemarineerd verkocht, in dat geval kun je deze stap op het snijden na achterwege laten!)

Snipper de sjalot en fruit deze op een laag vuurtje. Snipper of pers 2 knoflooktenen en voeg deze erbij. Voeg kort daarna een scheut witte wijn toe en vervolgens de gepelde tomaten en een laurierblaadje. Laat dit onder af en toe doorroeren op een laag pitje staan.

Meng de stukjes tentakel (zonder marinade) met fijngekruimeld broodkruim (ofwel paneermeel), geraspte Parmezaan, een scheutje olijfolie, de rest van de fijngehakte peterselie, wat gemalen peper en zout en knoflookpoeder. Klop het ei los en meng dit er doorheen.
Maak de inktviszakken aan de onderkant dicht met bijvoorbeeld een cocktailprikkertje (of kooktouw en -naald) en vul de zakken met deze vulling.
Als je een mooie zware gietijzeren grillpan hebt, grill dan kort patroontjes op de inktvissen. Leg ze vervolgens in de pan met tomatensaus en doe hier een deksel op. Keer ze na 10 minuten (of als je niet gegrilld hebt, een kwartier) en laat ze dan nog een keer 10 of 15 minuten met de deksel op de pan op laag vuur staan. Snij de inktvissen alvorens te serveren met een (groot) scherp mes in plakken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten