zondag 5 december 2010

Pasta 'crumble'


Na dit recept bedacht en uitgeprobeerd te hebben kwam ik er achter dat het een goed gebruik is in de Siciliaanse cucina povera om broodkruim over je pasta te doen in plaats van Parmigiano, vanuit het oogpunt van geldbesparing. Ik gebruik beide want ik bespaar zelden in de keuken, maar de knapperige broodkruimels zijn verrassend lekker over de zachte pasta!

2 personen

Ingrediƫnten:

250 gram verse tagliatelle
10 reuzengarnalen of tijgergarnalen
200 gram romaatjes
30 gram Parmigiano Reggiano
zwarte taggia olijven (AH excellent)
verse basilicum
verse peterselie
½ verse rode peper
½ citroen
scheutje witte wijn
1 wit afbakbroodje (bv kaiserbroodje)
1 teentje knoflook
peper en zout
oijfolie

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden en snij het ongebakken broodje in blokjes van 1 bij 1 cm. Doe ze in een bakje, schenk er een klein beetje olijfolie bij, maal er wat zout en peper overheen en pers er een teentje knoflook doorheen. Zet deze croutons dan op zilverfolie in de oven tot ze goudbruin zijn (zo’n tien minuutjes, maar hou ze in de gaten).
Snij ondertussen de romaatjes in plakjes, hak wat peterselie en de basilicum fijn, snij dunne ringetjes van de rode peper en van de olijven, rasp de kaas en pel je garnalen.
Als je croutons klaar zijn, doe ze dan in een bakje en leg de plakjes tomaat op het zilverfolie in de oven. Zet de temperatuur van de oven terug naar 100 graden en laat de tomaatjes 10 minuten in de oven staan. Zet ook 2 pastabordjes in de oven. Verkruimel vervolgens de croutons, doe er de peterselie doorheen en rasp wat citroenschil er doorheen (alleen het gele! Het witte is bitter).
Kook de pasta en bak de garnalen met de rode peper. Voeg als je het hebt staan wanneer de garnalen bijna klaar zijn een heel klein scheutje witte wijn toe, maal er eventueel wat zout overheen. Schenk nadat je de pasta afgegoten hebt wat goede olijfolie door de pasta en knijp er sap van een halve citroen doorheen. Verdeel de pasta over de twee warme borden en doe wat geraspte Parmigiano over de pasta. Verdeel de basilicum, tomaatjes, olijvenringen, gamba’s, peper en tenslotte de verkruimelde croutons over de pasta.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten