zondag 6 maart 2011

Frambozen dessert


Dit recept is eigenlijk een toevallig bijzonder goed bevallende combi van m’n frambozenmerengue taart van laatst en van de chocoframboosjes van Reineke! Reineke heeft ook een kookblog en website ‘Café Reineke’ en ze doet bovendien catering (aanrader!), dus check zeker ook haar website even!!

Je kunt de frambozen en de curd het beste al een tijdje van tevoren maken, bijvoorbeeld ’s middags al. Je kunt beide bewaren in de koelkast.

6 personen
Bereidingstijd: circa 45 minuten

Ingrediënten:

Voor de chocoframbozen:
18 bevroren frambozen
100 gram witte chocolade
verse munt voor garnering
bakpapier

Voor de frambozen curd:
4 eieren
100 gr suiker
1 el gezeefde bloem
300 gram verse frambozen (niet bevroren)
50 gr roomboter

Voor de minimuffins:
In plaats van onderstaande ingrediënten kun je ook een pak mix voor muffins van dr. Oetker kopen; super lekker ook en kan ongeveer niet mislukken. Je hebt daar nog 2 eieren en 125 gram boter bij nodig (en de 6 frambozen uiteraard) Je hebt dan wat meer dan dat je eigenlijk nodig hebt, maar gewoon lekker allemaal bakken, dan heb je nog wat over voor de volgende dag! :-)

100 gram bloem
50 gram zachte boter
100 gram suiker
1 zakje vanillesuiker
70 milliliter melk
1 ei
1/3 zakje bakpoeder
snufje zout
6 frambozen
Een minimuffin bakblik (kun je momenteel bij de Hema kopen) en vormpjes (of hele kleine ovenschaaltjes)

Bereiding:

Chocoframbozen:
Bekleed een plankje met bakpapier (groot genoeg voor de 18 frambozen). Smelt de witte chocolade au bain Marie en wentel de bevroren framboosjes hier doorheen. Zet ze op het bakpapier en plaats het plankje in de koelkast.

Frambozencurd:
Maak de curd door de frambozen met een keukenmachine fijn te malen. Klop vier eieren, 100 gram suiker en een eetlepel gezeefd bloem door elkaar en breng ondertussen 50 gram boter met de fijngemalen frambozen aan de kook. Haal de frambozen dan van het vuur en voeg het eiermengsel hier aan toe. Roer goed door elkaar en zet dan weer op middelhoog vuur. Blijf continu roeren (bakt snel aan aan de bodem van de pan, dus blijf echt de hele tijd goed roeren!) totdat het een vlastructuur krijgt en haal het dan weer van het vuur om het af te laten koelen.

Minimuffins:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Zorg dat de boter op kamertemperatuur is. Meng dan voor de bodem de bloem, suiker, bakpoeder en zout en maak een kuiltje in het midden. Klop het ei los met de melk en doe dit mengsel en de boter in het kuiltje. Meng alles met een houten lepel tot een soepel beslag (of volg in plaats van het bovenstaande de aanwijzingen op het pak). Plaats de muffinvormpjes in het minimuffin bakblik en vul de papieren vullinkjes half, doe er dan een framboos in en vul verder tot aan de rand. Zet ze ongeveer 8 minuten in de oven (let op, hoe lang ze in de oven moeten is uiteraard afhankelijk van hoe groot je ze precies gemaakt hebt, dus hou ze een beetje in de gaten! ;-)

Serveer zoals op de foto (voor je oriëntatie; het glaasje op de foto is een borrelglaasje)!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten