woensdag 10 augustus 2011

Dulche de leche


Dulche de leche is een soort van karamelpasta op basis van melk (de naam zegt het al) en wordt voornamelijk in allerlei Latijns-Amerikaanse landen gemaakt. Het wordt gebruikt als broodbeleg, in taarten, pudding en ijs of het wordt gegeten in combinatie met chocola en/of biscuitjes. Je kunt er dus mee doen wat je wil, maar om eerlijk te zijn; puur is het al heerlijk!

Er zijn vele methoden om dit goedje te maken, bijvoorbeeld door gecondenseerde melk gewoon in een pan te doen, maar dan moet je continu roeren om aanbranden te voorkomen (en het duurt even) of door het blikje (nadat er in de bovenkant 2 gaatjes geboord zijn) in kokend water op het vuur te zetten (maar dan rammelt het blikje uren tegen je pannetje aan, moet je zin in hebben). Verder kan het ook nog in de magnetron, maar mij leek de handigste methode au bain Marie.

Eén kleine waarschuwing vooraf; dit spul is naast lichtelijk verslavend ook erg vullend dus overeet je niet (of geef mij de schuld niet als je buikpijn hebt)!

4 personen
Bereidingstijd: circa 1 ½ uur

Ingrediënten:

1 blikje gecondenseerde volle melk met suiker (te koop in de meeste supermarkten, staat meestal naast de kokosmelk)

Bereiding:

Breng in een grote pan zoveel water aan de kook dat er nog een klein steelpannetje in past dat op de randen kan leunen (als je de term au bain Marie niet kent, check dan deze link) zonder dat de onderste pan overstroomt of zo vol zit dat er makkelijk water in het bovenste pannetje kan komen.
Doe de melk in het steelpannetje en zet deze wanneer het water in de onderste pan kookt in de onderste pan. Je kunt het vuur dan eventueel iets lager zetten, maar de temperatuur moet wel steeds rond het kookpunt blijven.
Ik heb af en toe geroerd door de melk om te voorkomen dat er een velletje op kwam, maar dat schijnt niet eens nodig te zijn. Na ongeveer 1 ½ uur (maar afhankelijk van hoe zacht of chewy je 'm hebben wil) heb je overheerlijke dulche de leche!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten