zondag 14 augustus 2011

Passie Pannacotta


Pannacotta met citroengras en passievrucht; dat is weer eens iets anders dan met karamel! Bovendien is dit een ‘gezonde’ versie omdat het een yoghurt pannacotta is!

Als jij meer van lekker ongezond houdt dan moet je in dit recept de yoghurt vervangen door slagroom (dus 500 ml slagroom ipv 250 ml en geen yoghurt). Je doet dan gelijk alle slagroom in de pan en slaat het later toevoegen van de yoghurt over. Het recept is verder hetzelfde! Ik kan de frisse smaak van de yoghurt in combinatie met passievrucht en citroengras echter zeer aanraden!

4 personen
Bereidingstijd: circa 25 minuten
Wachttijd: tenminste 4 uur

Ingrediënten:

250 ml (ongeklopte) slagroom
250 ml Griekse yoghurt
1 vanillestokje
2 stengels cirtroengras
50 gram suiker
3 blaadjes gelatine (verkrijgbaar op de bakafdeling in je supermarkt)
5 rijpe passievruchten (rijpe passievruchten zijn wat gerimpeld aan de buitenkant)
4 bakjes of timbaaltjes met een inhoud van ongeveer 125 ml
plasticfolie

Bereiding:

Week je gelatineblaadjes ongeveer 5 minuten in koud water.Doe de slagroom in een steelpannetje en verwarm deze langzaam al roerend totdat de slagroom bijna kookt. Snij ondertussen de stengels citroengras doormidden en kneus ze wat met bijvoorbeeld een deegroller of een kookhamer. Snij dan je vanillestokje over de lengte doormidden en schraap het merg er uit boven de pan met room. Doe ook de stokjes en de citroengras stengels in de slagroom en hou de room dan onder regelmatig roeren ongeveer een kwartier tegen de kook aan.

Haal dan het stokje en de stengels uit de room en voeg de suiker al roerend toe. Blijf roeren totdat de suiker opgelost is. Haal dan de pan van het vuur en haal de gelatineblaadjes uit het water. Knijp ze uit en roer ze door de room heen totdat ze opgelost zijn. Schep dan de yoghurt en het vruchtvlees van 3 passievruchten door de room.

Verdeel je mengsel over de 4 bakjes en dek deze af met plasticfolie. Zet de bakjes minimaal 4 uur in de koelkast om op te stijven.
Haal na 4 uur de bakjes uit de koelkast en stort de pannacotta’s op borden door de bakjes ondersteboven op de borden te zetten. Als je net als ik stenen ovenschaaltjes ervoor gebruikt hebt, dan hebben ze waarschijnlijk wat hulp nodig met eruit komen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een mesje rondom langs te binnenrand van je bakje te halen. De onderkant van het bakje onder een warme kraan houden schijnt ook te werken, maar ik zie de vruchten van mijn noeste arbeid dan al in de gootsteen kieperen, dus ik ben daar niet aan begonnen. Maar als jij minder klunzig bent dan ik; feel free!
Snij tenslotte je overgebleven 2 passievruchten met een kartelmesje doormidden en schep over elke pannacotta het vruchtvlees van een halve passievrucht en serveer de andere halve passievrucht naast de pannacotta.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten