zaterdag 3 september 2011

Sarde a beccafico


Nu het september is, is de het laatste sprankje hoop op een goede zomer bij de meesten van ons toch wel definitief vervlogen, maar we blijven natuurlijk stug hopen op een goede nazomer! Vanavond was daar in elk geval een goed begin van; terwijl de onderburen met een grote groep heerlijke barbecue geuren verspreidden, zomerden wij nog wat na met deze overheerlijke sardientjes!

Of je nou nog terug mijmert naar je vakantie in Italië of hardnekkig vasthoudt aan de hoop op zomer in Nederland, deze Siciliaanse klassieker kan ik je niet onthouden!

4 personen
Bereidingstijd: circa 30 minuten (20 als je sardientjes al schoongemaakt zijn) plus tijd om af te koelen

Ingrediënten:

20 kraakverse sardientjes
8 ansjovisfilets
120 gram broodkruim van oud brood
50 gram rozijnen
verse peterselie
20 laurierblaadjes
1 citroen
1 sinaasappel
40 gram pijnboompitten
kaneel
1 el suiker
olijfolie

Bereiding:

Wel je rozijnen in warm water. Hak 2 eetlepels verse peterselie fijn. Maak dan je sardientjes schoon door bij allemaal de kop te verwijderen en de ingewanden er uit te trekken, laat de staart zitten. Zet de punt van je mes op het gaatje dat je dicht bij de staart ziet en snij vanaf daar richting de kop. De graat kun je er dan uittrekken door ’m vanaf de kop richting de staat te trekken. Snij ‘m vlak voor de staart af zodat de staart blijft zitten. Leg de visjes dan steeds in een schaal waar je water in laat stromen zodat ze goed schoon worden.

Verkruimel je oude brood. Verwarm je oven voor op 180 graden. Zet de ansjovisjes op laag vuur in een bakpan en laat ze langzaam smelten. Voeg wat olijfolie toe aan de ansjovisjes en bak hierin de kruimels knapperig. Doe de kruimels in een schaaltje en meng daar de fijngehakte peterselie, pijnboompitten, wat kaneel en de rozijnen (zonder water uiteraard) doorheen. Snij een citroen en een sinaasappel doormidden en snij van beiden één helft in schijfjes.

Leg dan steeds een sardientje opengevouwen op een plankje, doe er een schep van het broodkruimmengsel op en rol ‘m vanaf de kant waar de kop gezeten heeft op richting de staart en leg het rolletje met de staart omhoog in een ovenschaaltje, leg er een laurierblaadje en een sinaasappel- of citroenschijfje (om en om)(op de foto heb ik het anders gedaan, maar dit is bij nader inzien leuker) tegenaan en ga dan door met het volgende rolletje. Sprenkel dan een eetlepel suiker over de sardientjes en knijp er sinaasappel- en citroensap overheen. Zet het schaaltje 10 minuten in de oven. Laat de sardientjes vervolgens afkoelen voordat je ze eet.

(de foto is gemaakt voordat ze in de oven geweest waren, want daarna was het al donker!)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten