maandag 12 december 2011

Pruimenparfait


IJs waar je geen ijsmachine voor nodig hebt!

8 personen
Bereidingstijd: 30 minuten plus 2 keer 4 uur wachten

Ingrediƫnten:

4 eierdooiers
200 gram suiker
250 ml ongeslagen slagroom
150 gram gewelde pruimen
200 ml mousserende wijn (prosecco, cava)
Scheutje Kirsch

Nodig:
Handmixer of garde
Staafmixer
Vriezer
Muffinvorm oid
Plasticfolie

Bereiding:

Minimaal 9 uur voordat je wil serveren:
Zet 150 gram gewelde pruimen in 200 ml prosecco of cava. Laat dit vier uur marineren (of een nachtje kan ook).

Minimaal 4 ½ uur voordat je wil serveren:
Pocheer de pruimen door 300 ml water met 100 gram suiker aan de kook te brengen, hier de pruimen in te doen en dit 10 minuten tegen de kook aan te houden. Haal ze daarna uit het water en pureer met je staafmixer of keukenmachine. Bewaar het kookvocht. Laat de gepureerde pruimen afkoelen.
Klop de slagroom op. Scheid 4 eieren van hun dooiers en doe de dooiers in een beslagkom. Breng 125 ml water met 100 gram suiker aan de kook en roer hierin zodat de suiker oplost. Giet dit langzaam over de eierdooier onder voortdurend mixen met een garde of mixer. Blijf mixen tot het mengsel afgekoeld is en meng er dan de opgeklopte slagroom doorheen. Schep hier ook de gepureerde (en afgekoelde) pruimen doorheen. Blijf ongeveer vijf minuten roeren zodat alles goed gemengd is. Bekleed een muffinvorm of 8 kleine bakjes met plasticfolie (je kunt ook 1 grote vorm gebruiken, maar dan moet het langer in de vriezer, reken op 8 uur). Zet de vorm gedurende minimaal 4 uur in de vriezer.
Schenk een half uurtje voordat je wilt serveren een klein scheutje Kirsch in je kookvocht en zet dit in een steelpannetje op laag vuur gedurende 20 a 30 minuten (afhankelijk van hoe laag je vuur staat). Als het een karamelachtige saus wordt is deze klaar. Snij al je parfaits in dunne plakjes en serveer met de saus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten