maandag 12 december 2011

Taartjes met vers amandelspijs, pure chocolade en sinaasappel-karamelsaus


Wat kan een weekendje experimenteren toch een héérlijke dingen opleveren! Dit taartje moet je echt uitproberen!!

8 personen
Bereidingstijd: 60 minuten plus 60 minuten wachttijd voor het deeg

Ingrediënten:

Deeg:
120 gram bloem
90 gram boter in blokjes
1 eierdooier
50 gram witte basterdsuiker
plasticfolie

Sinaasappels en karamelsaus:
1 sinaasappel
1 vanillestokje
225 gram suiker

Amandelspijs:
125 gram gepelde amandelen
125 gram kristalsuiker
1 ei
½ citroen
folie

100 gram pure chocolade
bakpapier

Bereiding:

Meng de ingrediënten voor het deeg in een beslagkom en kneed hier een soepel deeg van. Wikkel het deeg in plasticfolie en zet het een uur in de koelkast.
Doe ondertussen je gepelde amandelen in een keukenmachine (een notenmaler schijnt beter te zijn omdat er dan minder olie vrij komt kennelijk, maar dan moet je die maar net hebben natuurlijk) en maal ze fijn. Doe er dan de suiker, ei en sap van een halve citroen bij en maal tot een homogene massa. Zet het spijs in een bakje in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Rol je deeg uit tot een deeg van ongeveer een halve cm dik en snij er met een kookring met een doorsnee van circa 9 cm 4 rondjes uit. Bekleed een bakplaat of rooster met bakpapier en leg hier de rondjes op. Zet dit 15 minuten in de oven.
Haal de bodempjes uit de oven wanneer ze klaar zijn. Smelt de chocolade au bain Marie (of in de magnetron). Schenk de gesmolten chocolade over de bodems en laat dit (eventueel in de koelkast) stollen.
Los ondertussen op laag vuur 170 gram suiker op in 125 ml water in een steelpannetje en snij je vanillestokje over de lengte doormidden. Schraap met een punt van een mes het merg er uit en doe dit in het pannetje. Voeg ook het stokje toe. Boen je sinaasappel schoon en snij deze in dunne plakjes. Doe de plakjes sinaasappel in de pan en laat dit 20 minuten op laag vuur staan. Haal dan de sinaasappels eruit en laat het suikerwater nog een tijdje op laag vuur staan. Hou dit goed in de gaten; het gaat na een tijdje karameliseren. Als het lichtbruin maar wel nog vloeibaar is, is het klaar.
Smeer dan op elke bodem wat amandelspijs, leg overal sinaasappelschijfjes op en schenk er wat karamelsaus overheen.

Wijnsuggestie:

Chateau Pebayle du Hayot, Sauternes, 2006, Frankrijk
Te koop bij Gall & Gall

Geen opmerkingen:

Een reactie posten