zondag 1 april 2012

Biologische witlofsalade met gougѐresGebruik voor deze salade biologische witlof, die is zachter en minder bitter dan andere witlof!

4 personen
Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten:

Voor de salade:
2 biologische witlofstronkjes
1 Granny Smith appel
100 gram (dikke zwarte) rozijnen
20 gram pijnboompitten
1 perssinaasappel
3 takjes verse tijm
Goede olijfolie

Voor de soesjes:
60 ml water
42,5 gram boter
snufje zout
55 gram bloem
90 gram geraspte Gruyѐre
2 eieren
Bakpapier
1 druk- en sluitzakje

Bereiding:

Verwarm je oven voor op 175 graden. Weeg al je ingrediënten voor je kaassoesjes alvast af. Haal een ovenrekje uit de oven en leg hier alvast bakpapier op. Doe je rozijnen (voor de salade) in een bakje en giet daar kokend water overheen.

Doe in een kookpan het water, de boter en een snufje zout. Laat de boter smelten terwijl je af en toe in de pan roert met een houten lepel. Voeg vervolgens onder constant roeren geleidelijk de bloem toe. Blijf roeren totdat er een bal ontstaat die loslaat van de pan. Haal je pan dan van t vuur en voeg 45 gram van de geraspte kaas toe en roer deze goed door het deeg. Voeg vervolgens één voor één de eieren toe. Roer het eerste ei goed door het deeg heen voordat je het volgende ei toevoegt. Het lijkt in het begin alsof het een nattige bende gaat blijven en het je nooit gaat lukken om het ei er helemaal doorheen te krijgen (laat staan dat je er nog één toe kunt voegen) maar dat is toch zo! Als je goed blijft roeren wordt het uiteindelijk na elk ei weer een plakkerige egale maar niet nattige massa. Voor mocht je het je afvragen of dat klopt; dit is een behoorlijke workout ja!

Doe het deeg in een druk- en sluitzakje (of een spuitzak als je die hebt) en knip aan één van de onderhoeken een heel klein hoekje van het zakje af. Maak dan op het bakpapier met je zelfgemaakte spuitzak kleine bolletjes, net iets groter dan een druif. Zorg dat je soesjes een beetje uit elkaar liggen want ze gaan nog behoorlijk rijzen! Strooi dan over alle soesjes nog wat geraspte kaas.
Zet de soesjes vervolgens ongeveer 10 minuten in de oven (of tot ze goudbruin zijn).

Snij ondertussen voor de salade je witlof in ringen. Snij niet te ver door tot de bodem van de stronk, want die is vooral bitter (tenzij je daar erg van houdt dus). Snij de appel in vieren, ontdoe deze van z’n klokhuis en snij de partjes in kleine stukjes. Giet de rozijnen doe een zeef, doe ze terug in het bakje en knijp hier het sap van een sinaasappel overheen (gebruik er eventueel een citruspers voor). Rooster je pijnboompitjes. Meng dan de witlof, appel en rozijnen (inclusief sap). Ris de blaadjes van de tijmtakjes en meng deze door de salade. Schenk hier wat goede kruidige olijfolie overheen. Verdeel de salade over bordjes en strooi hier de pijnboompitjes overheen.

Serveer de salade met de kaassoesjes!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten