dinsdag 15 mei 2012

Balansdag


Balansdag is voor mij een heel simpel concept; (1) eet ’s avonds geen (zetmeel) koolhydraten want die energie verbruik je niet voordat je gaat slapen als je redelijk laat uit je werk komt en als je die avond niet sport, (2) zorg dat er veel groenten in je gerecht zitten zodat je maag wel vol voelt en (3) het moet wel leuk en lekker blijven!

Als je meer groenten wilt, kun je dit gerecht op wat veldsla serveren.

2 personen
Bereidingstijd: 20 minuten

Ingrediënten:

250 a 300 gram biologische kipdijfilet
1 grote venkel
3 sjalotjes
10 taggia olijfjes
Verse basilicum
Verse tijm
1 bosuitje
½ sinaasappel
½ citroen
Scheutje witte wijn
Vers geraspte Parmigiano Reggiano
Olijfolie
boter

Bereiding:

Verwarm je oven voor op 100 graden en zet daar twee borden in. Snipper je sjalotjes en snij je kipdijfilet in stukjes. Halveer de venkel, snij de knol aan de onderkant er uit en snij de venkel dan in hele dunne schijfjes vanaf de knol naar de bovenkant. Bewaar de dunne kruidige stengeltjes die aan de bovenkant zitten. Fruit op laag vuur de gesnipperde sjalotjes in olijfolie en bak in een andere pan op hoog vuur de dunne venkelschijfjes kort aan. Voeg ze dan aan de uitjes toe en bak in de lege pan de stukjes kip op hoog vuur kort aan om ze dicht te schroeien. Zodra ze goeddeels dichtgeschroeid zijn voeg je ook de stukjes kip aan de uien toe. Ris de blaadjes van een paar takjes tijm en voeg ook deze toe. Doe een deksel op de pan en laat het op laag vuur nog 10 a 15 minuten stoven.

Doe 15 gram boter in een steelpannetje en laat de boter smelten. Knijp daar het sap van een halve citroen en een halve sinaasappel boven uit en voeg een klein scheutje witte wijn toe. Laat dit op tamelijk hoog vuur inkoken gedurende ongeveer 10 minuten (maar afhankelijk van hoe hoog je je vuur precies zet, dus hou het een beetje in de gaten).

Snij ondertussen de olijfjes en bosui in ringetjes, hak de basilicum fijn en rasp wat Parmezaanse kaas. Breng wanneer de venkel zacht is het gerecht op smaak met peper en zout. Verdeel het over de warme borden, schenk hier wat saus overheen. Garneer de borden met de basilicum, bosui, olijfjes, geraspte Parmigiano en de venkeltakjes (en eventueel wat citroen- en sinaasappelzest).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten