woensdag 1 augustus 2012

Tropische Lamsstoof


Deze weliswaar niet erg fotogenieke maar wel erg lekkere, zomerse en tropische lamsstoof is gebaseerd op een idee van Ronald!

4 personen
Bereidingstijd: 4 1/2 uur

Ingrediƫnten:

1 kg lamsbout (inclusief bot)
3 sjalotjes
3 tenen knoflook
2 a 3 tl kardemom
2 kaneelstokjes (of 1 grote)
circa 900 ml bouillon (kalfs- of classico)
1 limoen
6 rijpe abrikozen
verse koriander
verse munt
peper en zout
50 gram boter
bloem

Nodig:
Creuset of andere stoofpan met dikke bodem

Bereiding:

Snij de lamsbout in blokjes van 2 bij 2 cm (hoeft niet heel precies want je gaat ze stoven) en bewaar de botten. Doe wat bloem op een plank en maal daar wat peper en zout overheen. Haal hier je stukjes vlees doorheen.
Hak je sjalotjes fijn en snij je knoflookteentjes in schijfjes. Bak de bebloemde stukjes vlees aan in 30gram boter in de creuset gedurende een aantal minuten op hoog vuur. Draai dan het vuur laag en doe er dan de sjalotjes en knoflook bij en voeg de botten, bouillon, kaneelstokjes en kardemom toe. Doe de deksel op de pan en laat deze ongeveer vier uur (onder af en toe doorroeren) op laag vuur sudderen. Snij 20 gram boter in dunne schijfjes en leg deze op een schoteltje in de vriezer.
Kijk na 3 uur en 3 kwartier of de stoof nog erg vochtig is. Als dat zo is kun je het vuur even wat hoger zetten (zonder deksel op de pan) om het vocht wat in te laten koken. Snij dan 4 abrikozen in dunne schijfjes en voeg deze een kwartier voordat je wil serveren aan de stoof toe. Snij ook de andere abrikozen in schijfjes en hak wat munt en koriander fijn. Haal als de stoof in totaal 4 uur opgestaan heeft (langer mag ook, maar dan moet je de abrikozen later toevoegen)de boter uit de vriezer en schep de stukjes met een houten lepel door het vlees. Knijp wat limoensap door het gerecht en verdeel het vlees dan over borden. Garneer met de munt, koriander en abrikozen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten