zondag 29 december 2013

Polpette


Gehaktballetjes kun je natuurlijk op de oud Hollandse manier maken, maar dat hoeft niet! Van de geur van kaneel en citroen in deze balletjes wordt je al tijdens het maken helemaal gelukkig! Maar... wacht maar totdat je ze proeft...!

4 personen
Bereidingstijd: 25 minuten

Ingrediënten:

Voor de balletjes:
600 gram gehakt
80 gram verkruimeld oud brood of paneermeel
40 gram rozijnen
30 gram pijnboompitten
2 eieren
2 citroenen
30 gram Parmigiano Reggiano
Kaneel
Gedroogde oregano
Zout
Gedroogde chili flakes in een molentje
Boter
Verse peterselie

Voor de tomatensaus:
2 blikjes Cirio pomodorini cherrytomaatjes (of andere tomaatjes uit blik van goede kwaliteit, tomaten uit blik van mindere kwaliteit zijn vaak zuur)
2 sjalotjes
2 tenen knoflook
Zout
Gedroogde chili flakes in een molentje
2 theelepels suiker
Klein scheutje witte balsamico azijn
Olijfolie

Nodig:
Zesteur
Kaasrasp
knoflookpers

Bereiding:

Zet je rozijnen even te weken in een kommetje warm water. Rasp je Parmezaanse kaas. Begin dan met het maken van je balletjes. Meng daarvoor in een beslagkom het gehakt met het broodkruim, de geraspte kaas, de pijnboompitten, wat citroenzest (bij Ikea kun je een simpele maar goede zesteur kopen voor weinig geld. Als je op alle plekjes maar één keer schaaft krijg je alleen de gele schil in je eten, en niet de bittere witte schil) en het sap van twee citroenen, kaneel en oregano (naar smaak, maar wees niet te zuinig) en wat gemalen chili flakes (ook naar smaak, maar beter te weinig dan te veel).

Giet het water van je rozijnen en voeg ook de rozijnen en pijnboompitten aan het gehakt toe. Kluts je beide eieren met een vork in een kommetje en voeg dan ook de geklutste eieren toe. Meng alles goed door elkaar.

Kneed balletjes ter grootte van golfballetjes van je gehakt. Leg ze op een bord of schaal. Dek ze af met plasticfolie en zet ze even te rusten in de koelkast.

Begin dan met het maken van de saus. Hak hiervoor je sjalotjes fijn en fruit deze in olijfolie in een koekenpan. Pers hier als de sjalotjes bijna glazig zijn de teentjes knoflook boven uit en fruit de knoflook even mee. Voeg er dan de blikjes tomaten aan toe, meng goed door elkaar en laat de saus 10 minuten pruttelen. Voeg dan wat zout en gemalen chili flakes toe (wat peper betreft heeft iedereen een andere tolerantie, maar wederom liever te weinig dan teveel, want teveel overheerst je hele gerecht). Voeg vervolgens een klein beetje suiker en een klein scheutje witte balsamico azijn toe. Proef je saus en zoek naar de (voor jou) juiste balans tussen zoet en zuur en naar de juiste pittigheid. Laat de saus als de smaak goed is op heel laag vuur staan.

Bak ondertussen je balletjes in boter onder regelmatig keren totdat ze goed gaar zijn. Laat ze niet zo lang bakken dat ze droog worden. Als je twijfelt of ze al gaar zijn kun je er één doormidden snijden.

Hak tenslotte wat peterselie fijn, giet de saus op een grote schaal en leg hier de balletjes in. Garneer het gerecht met de peterselie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten