woensdag 1 januari 2014

Pappardelle al Ragú di Cinghiale

In de winter is het altijd heerlijk om vlees te stoven: de avond vantevoren alvast bereiden en een paar uur opzetten zodat je na een werkdag weinig hoeft te doen voor een heerlijke maaltijd, of op een vrije dag lekker aan het eind van de ochtend al beginnen en de stoof de halve dag laten staan terwijl je ondertussen door het huis scharrelt en wat nuttige klusjes doet of een boek leest.

En ’s avonds… ben je even in Italië!

4-6 personen
Bereidingstijd: 20 minuten plus minimaal 4 uur stoven

Ingrediënten:

1 kg varkenslappen (Cinghiale is natuurlijk eigenlijk wild zwijn of everzwijn, maar daar is lastig aan te komen in Nederland)
2 uien
4 tenen knoflook
1 winterpeen
2 stengels bleekselderij
6 roma tomaten
2 glazen rode wijn
2 liter bouillon
2 takjes rozemarijn
2 takjes tijm
1 el bloem
Peper en zout
100 gram boter
olijfolie
150 gram tallegio
500 gram verse pappardelle

Nodig:

Een Creuset of andere zware gietijzeren braadpan

Bereiding:

Snipper je uien en snij je vlees in blokjes van 1 cm2. Schil je wortel en snij je wortel en je bleekselderij in schijfjes. Snij je tomaten in kleine stukjes. Schep een eetlepel bloem over je varkensvlees en rol alle blokjes er goed doorheen.

Smelt de boter in een zware braadpan en bak het varkensvlees op hoog vuur onder constant omscheppen aan. Zet je vuur iets lager en voeg de wortel en bleekselderij toe. Blijf steeds omscheppen en voeg na een paar minuten ook de gesnipperde uien toe. Pel je knoflooktenen en pers deze met een knoflookpers boven de pan uit. Bak nog heel even en voeg dan 2 glazen wijn, 2 liter bouillon en de tomaten toe. Doe het deksel op de pan en laat het geheel onder af en toe omscheppen minimaal 4 uur stoven op laag vuur. Zet het deksel af en toe een tijdje schuin op de pan om wat vocht te laten verdampen.

Kook wanneer je wilt gaan eten je pasta en zet ondertussen je grill alvast aan. Giet de pasta af wanneer deze gaar is en giet wat olijfolie over de pasta. Stamp met een houten lepel in je stoofpan zodat het vlees in draadjes uit elkaar valt en eventuele nog grote stukken groente klein worden. Vis de takjes van je kruiden er uit. Voeg peper en zout naar smaak toe. Meng de pasta door het stoofvlees en schep het mengsel op bordjes. Snij plakjes van je tallegio en verdeel die over de pasta. Zet de bordjes kort onder de grill (hier moet je bij blijven, het gaat snel!) en serveer daarna direct.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten