zaterdag 3 mei 2014

Gevulde Poussins


Poussins zijn jonge kippetjes van meestal ongeveer 500 gram, maar in ieder geval niet meer dan 750 gram. Poussins kun je bij je poelier kopen en soms ook bij je slager.

Poussins worden vaak gewoon gebraden met knoflook, citroen en kruiden, wat heerlijk is, maar je kunt ze ook vullen. En met de vulling kun je natuurlijk eindeloos variëren!

Hoewel je bij het woord Poussin waarschijnlijk gelijk aan de Franse keuken denkt, heb ik bij dit recept eens voor een Arabische inslag gekozen. Laat je verrassen door dit lekkere recept!

2 personen
Bereidingstijd: ±75 minuten

Ingrediënten:

2 Poussins
250 gram lamsgehakt
1 ui
2 teentjes knoflook
100 gram gewelde abrikozen
1 limoen
4 takjes verse munt
Kaneel
Chili flakes
Kardemom
Komijnzaad
Zout
Olijfolie om in te bakken
Goede olijfolie
1 courgette
15 gram pijnboompitten

Nodig:
Kookthermometer
Keukenmachine
(zonder kookthermometer en keukenmachine lukt het ook, maar beide maken het wel een stuk makkelijker)
Zilverfolie
knoflookpers
Kaasschaaf

Bereiding:

Verwarm je oven voor op 160 graden.

Snipper je ui en fruit deze op laag vuur in olijfolie. Snij ondertussen je gewelde abrikozen in kleine stukjes. Zet wanneer je ui mooi glazig is het vuur wat hoger en voeg je lamsgehakt toe. Kruid het gehakt met zout, chiliflakes, kardemom, kaneel en komijnzaadjes en voeg de stukjes abrikoos toe. Schep het gehakt regelmatig om en voeg wanneer het bijna gaar is 2 teentjes geperste knoflook en het sap van een halve limoen toe. Blijf goed omscheppen.

Doe als het gehakt gaar is, je gehakt met de blaadjes van 4 takjes munt in je keukenmachine en maal het geheel kort.

Haal de elastiekjes van je poussins en vul ze met het gehakt. Als het goed is hou je wat gehakt over. Bak de gevulde poussins aan alle kanten kort aan op hoog vuur in olijfolie in een pan zodat ze een beetje een kleurtje krijgen. Schenk vervolgens een klein beetje olijfolie in een ovenschaal, doe hier de poussins in, dek ze af met zilverfolie en zet ze een half uur in de oven.

Verwijder na een half uur het zilverfolie, schep wat bakvet uit de ovenschaal over de poussins en steek de punt van je kookthermometer in de kip (let op, in de kip zelf, niet in de vulling en bij voorkeur tussen de poten, want de borst is eerder gaar en alles moet uiteraard goed gaar zijn) om de kerntemperatuur te meten. Als de kerntemperatuur van de kip 75 graden is, is de kip gaar maar wel nog lekker sappig. Het is lastig om hier een standaardtijd voor te noemen omdat het uiteraard van de grootte van je poussins afhangt, maar ze zullen in totaal in elk geval (inclusief de tijd die ze al met folie gestaan hebben) wel drie kwartier nodig hebben. Als je geen kookthermometer hebt, kun je met een satéprikker in de kip prikken: als er helder vocht uitkomt is de kip gaar.

Bak wanneer je je zilverfolie van de ovenschaal verwijderd hebt ondertussen het overgebleven gehakt op, zodat het warm en lekker bruin gebakken is wanneer je kip klaar is. Rooster je pijnboompitjes.

Schaaf ondertussen met een kaasschaaf vanaf twee zijkanten naar het midden toe dunne plakken van je courgette. Omdat de dunne plakken maar een half minuutje gekookt hoeven te worden kun je ze nog even snel koken wanneer al je andere onderdelen klaar zijn.

Serveer de poussins wanneer ze de juiste kerntemperatuur hebben op twee borden, schenk er wat bakvet overheen en schep er vervolgens het gebakken overgebleven gehakt overheen. Verdeel de slierten gekookte courgette over de borden, schenk hier wat goede olijfolie overheen, breng op smaak met een klein beetje zout en verdeel de pijnboompitten over de courgette. Als je nog wat over hebt, zou je er ook nog wat fijngehakte munt over kunnen verspreiden. Knijp tenslotte nog een klein beetje (!) limoensap over de borden en je bent klaar om te serveren!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten