zondag 1 juni 2014

Spaghetti alle vongole


Wat een heerlijke zomerse klassieker is dit toch!

4 personen
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten

Ingrediënten:

400 gram (eier-) spaghetti
1 netje vongole (venusschelpen)
1 ½ citroen
3 peperoncini of een vers rood pepertje
3 tenen knoflook
scheut witte wijn
olijfolie (2 soorten; om te koken en goede)
verse peterselie
peper & zout

Bereiding:

Zet je vongole een half uurtje in een schaal met water. Giet ze vervolgens in een vergiet en spoel ze nog even door zodat je zeker weet dat er geen zand meer in zit. Schelpen die gebroken zijn of openstaan en niet bewegen als je ze aanraakt moet je weggooien, die zijn dood en dus mogelijk niet meer vers.

Zet diepe bordjes in de oven zodat die voorverwarmd zijn.

Snij de citroenen in grove stukken, snij de peperoncini in tweeën en snij de knoflooktenen fijn. Doe in een wok op hoog vuur een flinke scheut olie, de knoflook, de vongole, de peperoncini, een beetje zout, een scheut witte wijn en de stukken citroen. Schep het geheel regelmatig om. Kook ondertussen je pasta en hak je peterselie alvast fijn.

Als alle schelpen open zijn haal je ze uit de pan en laat je ze even afkoelen. Schelpen die in de pan niet open gaan moet je weggooien. Haal de stukken citroen en peper uit de pan maar bewaar het kookvocht. Haal van de schelpen de lege kant er af. Je kunt ook bij een aantal schelpen het beestje eruit halen om wat minder schelpen op je bord te hebben en er een aantal helemaal heel laten voor de sier. Wat je zelf fijn vindt! Doe de volle schelpen en/of losse beestjes weer in de pan met het kookvocht en laat nog even pruttelen (niet koken).

Giet de pasta af en voeg deze bij de vongole en de saus. Meng hier de peterselie doorheen en doe er nog een scheut goede fluweelzachte olijfolie doorheen. Verdeel alles over de voorverwarmde bordjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten