zondag 21 december 2014

Boeuf Bourguignon

Op een herfstachtige dag in de winter is een klassieke stoofpot als Boeuf Bourguignon ideaal! Maak 'm bijvoorbeeld op zondag en maak wat meer dan dat je nodig hebt, want de volgende dag is 'ie nog smaakvoller! Lekker makkelijk wanneer je wat later thuis komt uit je werk!

6 personen
Bereidingstijd: 5 ½ uur

Ingrediënten:

1 kg sukadelappen
235 ml Amsterdamse zilveruitjes
250 gram champignons
250 gram gerookt ontbijtspek uit één stuk
1 winterpeen
3 stengels bleekselderij
3 uien
2 teentjes knoflook
1 fles volle Franse rode wijn
½ liter runderbouillon
4 jeneverbessen
3 takjes tijm
12 hele zwarte peperkorrels
2 blaadjes laurier
4 eetlepels bloem
Peper en zout
Olijfolie

Nodig:
Een gietijzeren stoofpan, zoals een Creuset

Bereiding:

Snij je sukadelappen in duimgrote reepjes. Strooi wat bloem op een plank of werkblad, maal wat peper en zout boven je bloem en haal de reepjes sukade hier doorheen, zo dat de reepjes aan alle kanten licht bedekt zijn.

Schil je wortel en snij deze in de lengte doormidden en vervolgens in halve plakjes. Was je bleekselderij en snij ook deze in plakjes. Snipper je uien en snij je knoflook in plakjes. Snij je spek in grove blokjes.

Neem een gewone koekenpan, doe er een scheutje olijfolie in en fruit je uien (op laag vuur). Voeg als de uien bijna glazig en klaar zijn je knoflook toe. Bewaar je uien en knoflook als ze gaar zijn even op een bordje en doe weer olie in de pan. Bak je wortel- en bleekselderij schijfjes op hoog vuur aan zodat ze een klein beetje kleuren en leg dan ook deze op het bordje.

Doe vervolgens niet opnieuw olie in je pan, maar alleen de spekblokjes. Die bakken in hun eigen vet. Bak ze op hoog vuur aan. Haal ook de spekjes uit de pan en bak vervolgens de reepjes sukade op hoog vuur aan in het vet van de spekjes. Het gaat er puur om dat het vlees even aangekleurd wordt, het hoeft niet door en door gaar te zijn, dat komt later.

Doe vervolgens je uien, knoflook, groenten, spekjes en vlees in je Creuset, voeg hier de wijn, bouillon, jeneverbessen, peper, laurier en tijm aan toe en laat op laag vuur een uur of vier pruttelen met deksel op de pan. Boen dan je champignons schoon en snij ze in vieren. Voeg ze toe. Giet je zilveruitjes af en voeg ook deze toe. Laat nog een uur pruttelen. Als je stoof nog wat te vochtig is kun je ‘m dit laatste uur zonder deksel laten pruttelen.

Je Boeuf Bourguignon is klaar wanneer het vlees in draadjes uit elkaar valt en het vocht lekker dikkig is geworden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten