woensdag 14 januari 2015

Salade gesmoorde uien


Dit recept is gebaseerd op een salade die ik een maandje geleden tijdens het kerstdiner met kantoor at bij Restaurant As. Dat wil zeggen, het is wat ik daarvan de volgende dag wist te reconstrueren! Restaurant As is een restaurant in de voormalige Sint Nicolaas Kapel, gelegen aan het Beatrixpark in Amsterdam, met een hele verrassende kookstijl!

Deze salade is heerlijk als voorgerecht, maar is ook heel geschikt als hoofdgerecht als je er getrancheerde rib-eye bij serveert! Of zoals ze bij Restaurant As deden; met rauwe wilde zalm. Happy days!

4 personen
Bereidingstijd: 1 ½ uur

Ingrediƫnten:

4 rode uien
2 preien
50 gram waterkers
2 pastinaken
4 el ricotta
24 taggia olijfjes
2 el (citroen-)honing
5 eetlepels balsamico azijn
6 takjes verse tijm
10 gram verse munt
5 gram verse basilicum
4 kant en klare papadums
50 gram boter
Olijfolie om mee te koken
Goede kwaliteit olijfolie
Peper en zout

Nodig: een braadslee of een creuset

Bereiding:

Verwarm je oven voor op 150 graden.

Ontvel je rode uien en halveer ze. Snij het groen van je preien en snij het wit in vier gelijke cilinders. Leg wat plakjes boter op de bodem van je braadslee of creuset en leg de uien met de snijkant naar onderen en de preicilinders op de boter. Schenk de balsamico er over. Meng 2 eetlepels honing met wat kokend water en schenk ook dit over de uien en preien. Ze moeten voor ongeveer 2/3e onder water staan. Leg wat takjes tijm in de braadslee of creuset en dek ‘m af met zilverfolie of de deksel. Zet ‘m een uur in de oven. Verwijder na een uur het folie of de deksel en zet nog een half uur in de oven.

Schil ondertussen je pastinaken en snij ze in blokjes. Kook ze gedurende 4 minuten en giet ze dan af. Voeg een klein beetje water en een klein scheutje olijfolie van goede kwaliteit toe en pureer de pastinaken tot je een gladde puree hebt. Breng op smaak met peper en zout.

Doe de blaadjes verse munt en basilicum in het bakje van je staafmixer en voeg wat olijfolie toe. Maal de kruiden fijn tot een kruidenpasta.

Je uien en preien zijn klaar als het vocht in de braadslee of creuset verdampt is tot een stroperige substantie. Pel het buitenste velletje dat wat droog geworden is van je uien en je preien af.

Schep op elk bord een lepel pastinaakpuree en smeer deze een beetje uit. Doe hetzelfde met een klein lepeltje kruidenpuree. Verdeel de uien en preien over de borden en leg op alle borden wat takjes waterkers. Verdeel de taggia olijfjes over de borden en leg op alle borden een aantal kleine schepjes ricotta. Schenk nog een klein beetje goede olijfolie over de borden en serveer met gebroken stukken papadum.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten