zaterdag 16 mei 2015

Citroen Meringue Taart

Bereidingstijd: 30 minuten plus 1 uur rusten en 30 minuten afkoelen

Ingrediënten:

Voor het deeg:
180 gram bloem
135 gram boter
2 eierdooiers

Voor de vulling:
6 eieren
150 gram suiker
1/2 el bloem
5 citroenen
50 gram boter

Voor de meringue:
4 eiwitten
200 gram kristalsuiker
Poedersuiker

Nodig:
Springvorm
Crème brûlée brander (of oven met grillfunctie)
Plasticfolie
Beetje extra boter


Bereiding:

Splits 2 eieren en meng de eigelen met 180 gram bloem en 135 gram boter en kneed dit tot een soepel deeg. Wikkel het deeg in plasticfolie en laat een uur rusten in de koelkast.

Verwarm nadat je deeg een uur gerust heeft je oven voor op 180 graden en vet je springvorm in met een klein beetje boter. Verdeel je deeg gelijkmatig over de bodem en maak een klein opstaand randje. Zet je taartbodem 20 minuten in de oven, totdat deze lichtbruin en gaar is.

Klop voor je vulling 6 eieren, een halve eetlepel gezeefd bloem en 150 gram suiker in een beslagkom met een garde tot een glad mengsel. Breng het sap van 5 citroenen met 50 gram boter in een kookpannetje aan de kook, neem de pan van het vuur, roer hier geleidelijk het eiermengsel doorheen en zet de pan terug op (net iets minder dan) middelhoog vuur. Laat het mengsel onder voortdurend stevig doorroeren binden tot een dikke vla. Het mag niet koken en je moet echt continu blijven roeren, anders bakt het direct aan. Je zult wellicht een tijdje denken dat er niets gebeurt, maar ineens bindt het mengsel toch.

Neem de pan van het vuur zodra er een dikke vla ontstaan is. Giet de vulling op de taartbodem, dek je springvorm af met plasticfolie en laat het geheel afkoelen.

Maak vervolgens je meringue. Zet een volledig vetvrije kom op een keukenweegschaaltje. Scheid de eieren en doe de eiwitten in de kom (zonder enig geel!). Weeg de eiwitten en weeg vervolgens anderhalf keer zoveel kristalsuiker af als het gewicht van de eiwitten (in een apart kommetje!). Klop het eiwit op totdat het stijf is en klop vervolgens de suiker er doorheen totdat deze helemaal opgelost is. Spatel hier nog 3 eetlepels poedersuiker door en schep vervolgens je meringue op de vulling van je (volledig) afgekoelde taart.

Kleur de meringue wat aan met een crème brûlée brander of door de taart heel kort onder de grill te zetten (hier moet je bij blijven, dat gaat heel snel!).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten