maandag 11 mei 2015

Panna Cotta met zoute Karamelsaus


Een Italiaanse klassieker met een kleine twist!

6 personen
Bereidingstijd: 30 minuten plus 4 uur wachttijd

Ingrediƫnten:

Voor de panna cotta:
500 ml slagroom
2 stokjes verse vanille
50 gram suiker
4 blaadjes gelatine

Nodig:
6 timbaaltjes of glaasjes of schaaltjes

Voor de zoute karamelsaus:
150 gram suiker
100 ml water
90 ml slagroom
Salt flakes

Bereiding:

Leg je blaadjes gelatine in een bakje met koud water zodat ze kunnen weken. Breng ondertussen voor de panna cotta 500 ml slagroom in een pannetje aan de kook, voeg vervolgens de suiker toe en hou de slagroom 15 minuten tegen de kook aan, maar zorg dat deze net niet gaat koken.

Snij ondertussen je vanille stokjes over de lengte doormidden en schraap hier met een mespuntje het merg uit. Voeg het merg ook toe aan de slagroom.

Haal na 15 minuten de panna cotta van het vuur. Knijp je blaadjes gelatine uit en voeg deze toe aan de warme slagroom. Meng alles voorzichtig door elkaar en verdeel de panna cotta over 6 timbaaltjes of glaasjes. Zet deze gedurende minimaal 4 uur in de koelkast.

Maak ondertussen de karamelsaus. Doe voorzichtig, want de suiker wordt erg warm (180 graden). Zelf doe ik voor de zekerheid altijd een ovenwant aan mijn rechterhand. Kijk eventueel dit filmpje om te bekijken hoe je het beste kunt karamelliseren zodat je alvast een beetje weet wat je te wachten staat. http://weethetsnel.nl/instructie/1004-Hoe-kun-je-karameliseren-oftewel-karamel-maken

Doe 150 gram suiker in een steelpannetje en doe daar 100 ml water bij. Laat de suiker op laag vuur en al roerend oplossen in het water. Wanneer de suiker in het water opgelost is, kun je met een nat kookkwastje (nat van water, niet van het suikerwater) langs de binnenkant van de pan gaan boven de rand van het suikerwater om te voorkomen dat er suiker aanbrandt aan de pan.

Zet dan het vuur onder de pan hoog en draai met de hand waar je de ovenwant aan hebt rondjes met de pan totdat het suikerwater een goudbruine karamel is geworden (let op: je moet tijdens het karameliseren absoluut niet roeren in je pan). Hoe donkerder je de karamel laat worden, hoe bitterder deze wordt. Bedenk dus wat jij lekker vindt, maar je kunt niet tussentijds proeven want daar is de suiker te heet voor! Zet het vuur uit als je karamel bijna zo donker is als je ‘m hebben wil. Naar mijn mening is goudbruin het lekkerst. Terwijl je pan van het vuur is, wordt de karamel nog ietsje donkerder omdat de massa nog zo warm is.

Schenk er dan 90 ml slagroom bij en schep deze er doorheen. Schenk de karamelsaus in een schaaltje en laat deze afkoelen. Doe warm water in je pan nadat je er de karamel uitgeschonken hebt, dat scheelt je een hoop met schoonmaken!

Wanneer je timbaaltjes gebruikt hebt kun je de panna cotta’s wanneer ze stijf zijn geworden op 6 kleine bordjes storten. Als ze niet los willen laten kan het helpen om een klein beetje warm water over de timbaaltjes te laten lopen, niet over de panna cotta zelf uiteraard. Indien je in glaasjes serveert zoals op de foto, zet je gewoon de glaasjes op dessertbordjes. Verdeel er vervolgens de koude karamelsaus over en doe over elke panna cotta een snufje salt flakes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten