donderdag 23 juni 2016

Kookboekrecensie: GREEK Uit de keuken van George Calombaris


George Calombaris, bekend van MasterChef Australia, is een Australiër met Griekse roots. Hij heeft respect voor klassiekers, maar geeft er graag een eigen twist aan. Dat spreekt mij aan! In het voorwoord van GREEK lees ik dat hij net als ik is opgegroeid in een gezin waar genoten werd van eten en koken en waar elke dag iets ‘exotisch’ op tafel stond. Ik heb in mijn jeugd maar af en toe aardappelen-groente-vlees maaltijden gegeten (‘AGV-tjes’, zo leerde ik in mijn studententijd). Wij aten thuis Indonesisch, Italiaans, Grieks, Frans, Spaans, Turks, Marrokaans… Mijn moeder was alleszins avant garde als het om koken ging, want in de jaren ’80 en ’90 was het nog helemaal niet gebruikelijk om zo avontuurlijk te koken! Net als die van George Calombaris vonden ook mijn vriendjes en vriendinnetjes dat maar raar (en enkelen vonden het ook wel heel boeiend juist). En net als George Calombaris besef ik vooral achteraf hoe waardevol deze ervaringen zijn!

GREEK, een kookboek met een speelse vormgeving en prachtige foodphotography, bevat feelgood recepten (“Eten moet ons een warm en blij gevoel geven, wie zich ellendig wil voelen moet maar naar de tandarts gaan”), modern geïnterpreteerde klassiekers en verrassende smaakcombinaties. Bovendien draagt George Calombaris –zoals het eigenlijk elke moderne kok annex kookboekenschrijver betaamt – in GREEK bij aan het ‘no waste’ bewustzijn van zijn lezers.

Zeker een aanrader dus!

Titel: GREEK Uit de keuken van George Calombaris
Auteur: George Calombaris
Uitgever: Good Cook

Foto: http://www.goodcook.nl/artikel/greek/?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten