donderdag 16 juni 2016

Tarte Tatin aux échalotes confitesIn balsamico gekonfijte sjalotjes, knoflook en bladerdeeg. Ingewikkelder dan dat hoeft het leven soms ook niet te zijn! Deze tarte tatin is heerlijk met een groene salade!


Bereidingstijd: 45 minuten (waarvan 25 minuten oventijd)

Ingrediënten:

1 rol vers bladerdeeg
500 gram sjalotjes
3 teentjes knoflook
4 takjes tijm
4 el balsamico azijn
25 gram boter
Olijfolie
Peper en zout

Nodig:
een gietijzeren pan of anderszins een pan met zware bodem die in de oven kan


Bereiding:

Verwarm je oven voor op 180 graden.

Pel je sjalotjes en halveer ze over de lengte. Verwijder de harde onderkanten. Doe een scheutje olijfolie en 25 gram boter in je (ovengeschikte) pan. Laat de boter smelten en leg vervolgens je gehalveerde sjalotten met de snijkant naar beneden dicht tegen elkaar aan in de pan, zo dat de hele bodem bedekt is met de sjalotjes. Voeg je balsamico azijn toe en laat de sjalotjes 5 minuten op middelhoog vuur garen.

Pel ondertussen je knoflookteentjes en snij ze in plakjes. Zet het vuur onder de pan uit en verdeel de schijfjes knoflook over de pan. Ris de blaadjes van de tijmtakjes en verdeel ze over de sjalotten.
Snij een cirkel uit je bladerdeeg die net heel ietsje groter is dan de bodem van je pan. Drapeer het bladerdeeg over de sjalotten en stop het bladerdeeg aan de randen een beetje in.

Zet de pan 25 minuten in de oven, of totdat het bladerdeeg goudbruin en knapperig is.

Haal de pan uit de oven en laat deze een paar minuutjes afkoelen. Zet dan een bord op of in de pan en draai de pan (met je ovenwanten aan uiteraard) in één vloeiende beweging (en toch voorzichtig) om zodat de tarte tatin op het bord ligt (zie foto).

Heerlijk met een groene salade!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten