zondag 1 januari 2017

Zeeduivel met romige saffraan-vanille saus


Het zou misschien niet de eerste combinatie zijn die in je opkomt, maar stevige witvis combineert geweldig met vanille. Dit voorgerecht is absoluut een nieuwe favoriet!

Wijntip: Pouilly-Fuissé


4 personen
Bereidingstijd: 35 minuten


Ingrediënten:

12 duimgrote stukjes zeeduivel
2 kleine sjalotjes
15 gram boter
100 ml witte wijn
250 ml visfond of visbouillon
200 ml kookroom
2 el opgeklopte (ongezoete) slagroom
0,04 gr saffraan
1 vanillestokje
1 tl maizena

Nodig:
Staafmixer


Bereiding:

Snij 10 gram boter in kleine stukjes en zet ze in de vriezer.

Pel en snipper je sjalotjes en fruit ze in 5 gram boter totdat ze zacht en glazig zijn. Blus ze vervolgens af met 100 ml witte wijn. Kook het vocht tot de helft in.

Voeg dan de visfond (of visbouillon) en de kookroom toe en laat de saus op laag vuur vijf minuten pruttelen. Snij je vanillestokje over de lengte doormidden en schraap hier met je mespunt het merg uit. Voeg dit toe aan de saus. Pureer de saus vervolgens met een staafmixer. Voeg daarna de saffraan toe en laat nog 10 minuten pruttelen.

Los dan een theelepeltje maizena op in een klein beetje water en roer dit door de saus.

Klop twee eetlepels slagroom op. Verwarm borden voor in de oven op 100 graden.

Verhit een koekenpan met een scheutje olijfolie en bak de stukjes zeeduivel op hoog vuur in enkele minuten aan alle kanten aan onder continu omdraaien. Bak vervolgens nog op iets lager vuur totdat ze gaar zijn.

Voeg dan de bevroren stukjes boter aan de saus toe en roer ze er doorheen. Schep ook de geslagen room door de saus en schuim de saus op met je staafmixer.

Schep op elk bord wat saus, leg er drie stukjes zeeduivel op en schep daar nog wat schuim overheen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten