maandag 3 september 2018

Mont Royal


Afgelopen weekend mochten wij met Leuk met Kids blog mee om een Landal Greenpark huisje uit te proberen in het Duitse gebied der Mosel; Mont Royal. Het park is recent uitgebreid met moderne nieuwe huisjes en heeft naast zwembad, speeltuinen en panoramaterras tevens een vinotheek. En hoewel wij er met prachtig weer zaten, oogden de sauna en houthaard ook zeer uitnodigend voor een bezoekje in de herfst! Ook is het park natuurlijk een prachtige uitvalsbasis voor wijnproeverijen in de omgeving, of bij Mont Royal zelf! Pim’s Wijnadvies (a.k.a. Winefullness) en ik waren er dus wel voor in!

Wijn uit de Moezel heeft van oudsher een wat slechte naam in Nederland omdat er in Nederland vroeger vooral veel Moezelwijnen van lage kwaliteit verkocht zijn. Riesling, ondanks dat het uiteraard mogelijk is om er goedkope troep van te maken, leent zich echter ook uitstekend voor prachtige kwaliteitswijnen.

Daarom eens iets anders dan anders; een blogpost over wijn-spijs combinaties, met in de hoofdrol de Riesling, de belangrijkste druif in de Moezel.


Riesling
Riesling is een aromatische druif met een hoge zuurgraad en veel fruit in de smaak, waaronder limoen, groene appel en rijpe perzik. Riesling heeft zelden houtrijping gehad (waar Markus Molitor, gevestigd vlakbij Mont Royal, overigens een briljante uitzondering op vormt). Kwaliteit herken je aan bloemige tonen en een petrol geur.

Riesling heeft vaak iets zoetigs in de smaak, maar de wijn kan desondanks in de droge stijl geproduceerd zijn (dat heeft te maken met restsuikers). Ik ga bij mijn wijn-spijs adviezen uit van droge Riesling, herkenbaar aan de term trocken (die dus desalniettemin een licht zoete smaak kan hebben zonder een zoete wijn te zijn). Riesling kan ook in de zoete stijl gemaakt zijn. Hoewel ook dat kwalitatief geweldig kan zijn (zoals een Eiswein), is dat niet wat je zoekt bij mijn onderstaande adviezen. Let daarom altijd op de term trocken en verder op de volgende termen op het etiket om een fles uit te kiezen die aan jouw verwachtingen voldoet:

Kabinett – Dit is een lichte stijl Riesling, droog tot zeer droog.

Spätlese – Dit betekent ‘laat geoogst’, dat wil zeggen na de normale plukperiode. Dit levert rijke wijnen op, die vaak iets zoeter zijn dan Kabinett, maar wanneer er tevens trocken op het etiket staat, is het een droge stijl.

Auslese – ‘Geselecteerde oogst’, eveneens laat geoogst en overrijp. Hiervoor worden bewust druiventrossen met de hand geselecteerd die aangetast zijn door wat ‘edele rotting’ genoemd wordt. Doordat de druiven overrijp zijn zit er relatief veel suiker in de druiven. De wijn kan zoet of droog zijn.

Beerenauslese BA – Dit is ook geselecteerde overrijpe oogst, alleen als je deze aanduiding ziet zijn de Beeren (de druiven) per stuk geplukt en uitgezocht in plaats van per tros. De selectie wordt dan dus nog zorgvuldiger gemaakt.

Trockenbeerenauslese TBA – Een wijn waar deze aanduiding op staat is gemaakt van druiven met edele rotting – die ook per stuk met de hand geoogst zijn en die de wijnboer vervolgens laat indrogen tot rozijnachtige druifjes. Deze wijnen zijn daardoor honingachtig en zeer zoet.

Eiswein – Is gemaakt van bevroren druiven. Voor het oogsten van deze druiven moet de temperatuur minimaal –7 graden zijn. Dit is zeldzaam en lukt zeker niet ieder jaar. Wanneer het wel lukt levert het een zoete wijn op met een prachtige balans van zoet en zuren.


Bovenstaande is tevens een kwaliteitsaanduiding en loopt daarom ook op in de volgorde van Kabinett naar Eiswein.


Wijn-spijs combinaties droge Riesling

Zuurkool
Er zijn meer en minder verrassende combinaties denkbaar bij Riesling. Een bekend adagium aangaande wijn-spijs combinaties is ‘what grows together goes together’. Klopt vaak als een bus. In dit geval Sauerkraut. Niet voor niets de meest klassieke combinatie met Riesling, die de zuren in het gerecht goed aankan doordat hij zelf ook een tamelijk hoge zuurgraad heeft. Daarbij snijden de zuren ook mooi door de doorgaans bijgaande vette Deutsche Wurst & Speck heen, voor een prettige balans. Riesling kan overigens ook gebruikt worden bij de bereiding van zuurkool. Ik zou bij dit gerecht voor een vrij droge variant gaan met weinig restsuikers.
Voor als je voor de echte Duitse ervaring wil gaan!

Asperges
Nog een klassieke combinatie is Riesling met asperges. Asperges zijn een delicate groente waarvan je de smaken niet wil overschreeuwen met een wijn die veel hout gehad heeft. De hoge zuurgraad van Riesling (die je overigens vaak niet als heel ‘zuur’ zult ervaren door de licht zoete smaak) snijdt bovendien prettig door de doorgaans bijgaande zalm, romige saus of boter heen. Dit geeft een prettige balans, zowel qua smaak als qua mondgevoel.

Gevogelte
Riesling gaat ook goed samen met gevogelte. Tijdens ons weekend Mont Royal heb ik coq au Riesling gemaakt; een Elzasser variant op coq au vin (wat normaalgesproken met rode wijn is). De Riesling ging uiteraard niet alleen door het gerecht, maar ook erbij! Het recept volgt snel!

Thaise en Indiase gerechten
Doordat droge Rieslings toch vaak een licht zoetige smaak hebben, kunnen Rieslings, anders dan de meeste andere wijnen (uitzondering; Gewürztraminer. Ook een gouden combinatie met grote delen van de Aziatische keuken), goed wat pittigere en licht zoetige gerechten aan. Pittig en zoet in gerechten zijn beide voor de meeste droge wijnen totaal funest. Riesling is uitzonderlijk in die zin.

Sushi
Sushi is een gerecht dat lastig combineert met wijn omdat het een vrij delicaat gerecht is, dat je niet wil overpoweren met een al te bombastische wijn, maar dat tegelijkertijd (ook al is dat misschien niet je eerste associatie bij sushi) ook een beetje zoet is doordat de rijst met wat suiker (en azijn) gekookt wordt. Het is doorgaans overwegend een visgerecht, waardoor witte wijn meest voor de hand ligt. Riesling is hier ideaal voor omdat de wijn goed overeind blijft ondanks de suiker in de rijst en desondanks zelf ook delicaat en subtiel genoeg is om de sushi niet te overstemmen.

Mosselen
Riesling kan ook heel mooi combineren met mosselen. Behalve dat je Riesling bij je mosselen drinkt, kun je ze er natuurlijk ook mee bereiden!



Kijk voor meer info over Landal Mont Royal op de website van Landal en voor een uitgebreide review op Leuk met Kids blog. Meer over wijn vindt je op Pim's Facebook of Instagram, of op mijn Instagram!

Wij bezochten Mont Royal op uitnodiging van Landal. Vanzelfsprekend bevat dit artikel met betrekking tot Mont Royal (en overigens ook voor wat betreft mijn wijn-spijs adviezen ;-)) mijn eigen mening.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten