zaterdag 20 oktober 2018

Coq au Riesling

De onhollands warme en droge zomer van ’18 houdt ook nog eens onhollands lang aan. Maar nu november alweer met rasse schreden begint te naderen zal zelfs de Indian Summer binnenkort toch onvermijdelijk plaats moeten gaan maken voor herfst. Behoefte aan een geleidelijke overgang en een zachte landing in de herfst? Stoven kan ook met witte wijn! Coq au Riesling is een Elzasser variant op coq au vin, maar dan dus met Riesling!

4 personen
Bereidingstijd:


Ingrediënten:

12 kippendijen (met bot)
250 gr gerookte spekblokjes
1 prei
250 gr oesterzwammen (of andere paddenstoelen)
1 fles (750 ml) droge Riesling
3 teentjes knoflook
8 sjalotjes
½ liter kippenbouillon
150 gr boter
150 gr bloem
250 ml crème fraîche
2 blaadjes laurier (gedroogd)
Verse dille
Verse peterselie
Olijfolie
Zout
Zwarte peper uit de molen

Nodig:

Stoofpan met zware bodem
Knoflookpers


Bereiding:

Pel je sjalotjes en snij ze over de lengte doormidden. Snij fijne ringen van je prei.

Wrijf je kippendijen in met wat bloem, peper en zout en bak ze in 50 gram boter en een scheutje olijfolie in je braadpan. Haal de kippendijen er weer uit als ze een goudbruin kleurtje hebben en leg dan de sjalotjes met de snijkant naar beneden in je pan. Bak ze 5 minuten, haal ze er dan uit en doe dan je preiringen er in. Pers twee teentjes knoflook en voeg deze toe. Bak een paar minuutjes.

Doe dan je kip en uien er weer bij in de pan en voeg een halve liter kippenbouillon, je laurierblaadjes en driekwart fles Riesling toe. Doe de deksel op je pan en laat een uur sudderen op laag vuur.

Scheur een kwartiertje voordat je kip uitgesudderd is je oesterzwammen in dunne slierten. Bak je spekjes en voeg wanneer de spekjes bijna gaar zijn de oesterzwammen toe. Pers een teentje knoflook en voeg deze toe. Bak op middelhoog vuur totdat de oesterzwammen een mooi kleurtje hebben.

Maak dan beurre manié door 100 gram boter zachtjes en er dan 100 gram bloem aan toe te voegen en te roeren tot het een egaal geheel is.

Zeef het vocht uit je stoof en kook het vocht op hoge vuur wat in. Voeg dan je beurre manié en klop of roer tot een fluwelige saus. Voeg dan je crème fraîche toe. Meng goed en verwarm nog heel even op matig vuur. Doe de prei door de saus.

Snipper wat verse peterselie en dille.

Verdeel de kip en de uien over borden, schenk daar wat saus overheen en schep er vervolgens wat spekjes en oesterzwammen overheen. Garneer je peterselie en dille.Wijntip: een droge Riesling van goede kwaliteit


Geen opmerkingen:

Een reactie posten