zaterdag 28 mei 2016

Pizza met aubergine saus


Gartine is een heel leuk klein ontbijt-, lunch- en high tea barretje, vlakbij het spui in Amsterdam met gerechten gemaakt van producten uit de eigen moestuin van eigenaren Kirsten Eckhart en Willem-Jan Hendriks.

Gartine inspireerde mij om m’n pizza eens anders dan anders te maken, namelijk met een saus op basis van aubergine in plaats van op basis van tomaat!

Hierbij het verrassend lekkere resultaat!

2 personen
Bereidingstijd: 1 uur en 15 minuten (en 2 uur wachttijd om het deeg te laten rijzen, wat grotendeels gelijk kan vallen met de overige bereidingstijd)


Ingrediënten:

Voor het deeg:
250 gr typo ‘00’ bloem
14 gram gist
150 ml lauw water
1 el olijfolie
1 tl suiker
Snufje zout
(of als je minder tijd hebt: La tua farina mix voor pizza en focaccia, dan kun je de rijstijd overslaan)

Voor de saus:
2 aubergines
½ blikje ansjovis in olijfolie
1 citroen
2 teentjes knoflook
Olijfolie
Peper en zout

Voor de topping:
2 bolletjes buffelmozzarella
Parmigiano Reggiano
25 gekleurde mini tomaatjes
Verse basilicum
Rucola

Nodig:
Magnetron
Keukenmachine of staafmixer
Knoflookpers
Bakpapier
Kaasrasp


Bereiding:

Meng je droge gist met 150 ml lauwwarm water. Doe je bloem in een kom en maak een kuiltje in het midden. Doe daar je olijfolie, suiker en zout in. Schenk de opgeloste gist en de rest van het water daarbij. Meng alles eerst met een vork door elkaar en kneed het daarna in 15 minuten tot een soepel deeg, door het steeds te rollen en te stretchen (work out ook gelijk weer gehad). Het is voor de smaak erg belangrijk dat je goed kneedt. Leg de deegbal vervolgens in een (ruime) beslagkom en dek deze af met een vochtige (schone) theedoek. Laat het deeg 2 uur rijzen bij kamertemperatuur.

Verwarm je oven voor op 100 graden en haal het rooster en de bakplaat er uit. Leg een stuk bakpapier op het rooster, Snij al je tomaatjes doormidden en leg ze met de snijkant naar boven op het bakpapier op het rooster. Maal er wat peper en zout overheen en zet ze een uur in de oven. Haal het rooster met de tomaatjes vervolgens uit de oven en zet de oven op 240 graden.

Prik ondertussen met een satéprikker of mes kleine gaatjes verspreid over je aubergines, leg ze in een ovenschaal en zet ze 4 minuten op vol vermogen in de magnetron, keer ze om en zet ze nog 4 minuten in de magnetron. Snij ze vervolgens doormidden en schep met een lepel het zachte vruchtvlees er uit.

Doe een half blikje ansjovis met olijfolie in een bakpan en voeg twee teentjes geperste knoflook toe. Bak op middelhoog vuur onder continu omscheppen en zorg dat de knoflook niet aanbrandt. Voeg vervolgens het sap van 1 citroen toe en laat het sap even pruttelen. Voeg dan ook het vruchtvlees van de aubergines toe en schep alles goed door elkaar. Breng op smaak met peper en eventueel een beetje zout (maar let op: de ansjovis is al zout uiteraard). Doe dit in je keukenmachine of het bakje van je staafmixer en pureer tot een gladde dikke saus.

Rol vervolgens je deeg uit tot 2 pizza’s (ik heb 2 ovale gemaakt zodat ze naast elkaar op de bakplaat passen. Leg een stuk bakpapier op je bakplaat en leg de dunne pizzabodems daar op. Verdeel de auberginesaus over de pizzabodems en rasp daar een dun laagje Parmezaan overheen.

Zet de pizza’s 3 minuten in de op 240 graden voorverwarmde oven en verdeel vervolgens de mozzarella over de pizza’s. Zet ze nog 7 minuten in de oven (of tot de kaas gesmolten is en de randen van de pizza goudbruin; hou even in de gaten hoe snel jouw oven gaat).

Verdeel vervolgens de gedroogde tomaatjes, wat blaadjes basilicum en wat rucola over de pizza’s en serveer direct!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten