woensdag 31 maart 2010

Pasta GambaPasta gamba is absoluut mijn favoriete pasta! Pasta gamba staat in feite symbool voor de Italiaanse keuken: simpel en totaal verslavend!
Dit geldt wel alleen als je goede ingredi├źnten gebruikt, dus echte goede eierspaghetti, lekkere grote gamba’s of (zoutwater-(!)) tijgergarnalen en een goede, fluweelzachte olijfolie. En lekker veel verse knoflook natuurlijk!

Voor 2 personen

Ingredi├źnten:
150 gram spaghetti al l'uovo
1 verse rode peper
3 tenen knoflook
16 rauwe (zoutwater) tijgergarnalen
1 dl witte wijn
½ citroen
½ bosje verse platte peterselie
Bak-olijfolie en goede zachte olijfolie


Bereiding:

Zet je garnalen in een bakje met water. Na een paar minuten zijn ze ontdooid.Verwarm alvast 2 diepe borden voor in de oven (op circa 80 graden).
Pel dan je garnalen. Op de rug zie je meestal een zwart streepje lopen. Dat is het darmkanaal. Door een dun, ondiep sneetje te maken over de lengte van de rug kun je bij het darmkanaaltje. Die kun je er dan zo uittrekken. Leg de garnalen op een stukje keukenpapier zodat je droog worden, anders gaan ze spetteren in je pan!
Kijk hoe lang jouw eierpasta moet koken en hou hier rekening mee voor wat betreft de timing van je garnalen. Voor de garnalen (als je mooie grote hebt) heb je ongeveer 6 tot 8 minuten nodig.
Ontpit de rode peper, snij deze in hele dunne ringetjes en pel de knoflooktenen. Hak de peterselie fijn. Kook de pasta.
Bak ondertussen de peperringetjes in (bak-) olie. Als je niet van al te pittig houdt, haal ze dan na zo’n 2 minuten weer uit de olie. Als je wel van pittig houdt, laat ze er dan gewoon in zitten. Het verschilt ook enorm per pepertje hoe pittig deze is, dus je kunt ook een klein beetje olie proeven. Bak de garnalen in deze olie circa 2 minuten op redelijk hoog vuur onder regelmatig omdraaien van de garnalen. Zet daarna het vuur lager en pers de tenen knoflook uit boven de pan. Laat het geheel even rustig bakken maar let op dat je knoflook niet bruin wordt (als knoflook verbrandt, wordt deze bitter).
Voordat de knoflook bruin (of de garnalen droog) worden voeg je een flinke scheut witte wijn toe. Laat dit rustig pruttelen totdat de pasta gaar is. Als je teveel witte wijn hebt toegevoegd, haal dan de gamba’s even uit de pan en laat de wijn op hoog vuur wat inkoken. Voeg vervolgens sap van een halve citroen toe.
Giet dan de pasta af en schep deze door de olie, wijn en garnalen. Doe hier nog een scheut van de goede olijfolie overheen.
Schep op het laatst (als het vuur uit is) de fijngesneden peterselie door de pasta en serveer de pasta op de verwarmde borden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten