woensdag 3 maart 2010

Zelfgemaakte LimoncelloIn tegenstelling tot wat je wellicht denkt is het helemaal niet ingewikkeld om zelf limoncello te maken. De enige uitdaging is om de geschikte ingrediënten te verzamelen. Je moet om te beginnen voor consumptie geschikte alcohol op de kop moet zien te tikken (dus niet met gedenaturiseerde alcohol van de drogist aan de slag gaan!) en voor zover ik weet is dit niet mogelijk in Nederland, maar voor de moderne wereldburger moet dit natuurlijk geen probleem zijn! Ik heb het zelf in Italië gekocht, maar ik denk dat dit in Duitsland ook al kan.

Daarnaast moet je om je brouwsel daadwerkelijk limoncello te mogen noemen citroenen weten te bemachtigen uit de citrusgaarden rond Amalfi. Dat is in Nederland wel wat lastig, maar mocht je deze zomer in Italië zijn, dan weet je wat je te doen staat!
Thuisblijvers niet getreurd, met andere citroenen lukt het ook. Maar het is wel van belang dat je onbespoten citroenen weet te vinden. In het algemeen lukt dit in biologische winkels, maar vraag het even na, want de schil is het enige van de citroen dat je gebruikt voor het maken van limoncello!

Ingrediënten

½ liter (voor consumptie geschikte!) alcohol
½ liter water
½ kg suiker
5 onbespoten citroenen

Bereiding

Onbespoten citroenen kun je kopen bij een biologische winkel. De reden dat ze per sé onbespoten moeten zijn is dat je juist de schil gebruikt voor de limoncello.

Schil alle vijf de citroenen. Let hierbij op dat je alleen het gele gedeelte schilt. Als er nog stukjes wit aan je schillen zitten moet je die er alsnog afsnijden. Het wit smaakt namelijk bitter en je wil alleen de pure citroensmaak hebben natuurlijk! Doe vervolgens de schilletjes in de alcohol en laat dit een week staan.

Een week later

Een week later is de alcohol gifgeel van kleur geworden! Haal de schillen nu uit de alcohol. Als je het er leuk en authentiek uit vindt zien kun je er natuurlijk 1 of 2 schilletjes in laten zitten.

Zet dan een pannetje met 600 ml water op het vuur en los hier een halve kilo suiker in op (bovengenoemde verhoudingen zijn de 'officiële' verhoudingen, maar ik vind de smaak zachter als je net iets meer water gebruikt. Je kunt zelf ook wat experimenteren met de verhoudingen om de likeur aan je eigen smaak aan te passen!). Laat het water weer afkoelen en meng het vervolgens met de alcohol. Doe de likeur in een fles en bewaar je fles in de vriezer!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten