woensdag 15 september 2010

Gepofte Knoflook Soep


Ok, niet schrikken! Als je knoflook poft gaat de scherpe smaak er af, dus je zult echt niet nog een jaar naar knoflook ruiken als je deze soep eet (echt niet!). :-)

6 personen
Bereidingstijd: 1 uur en 20 minuten

Ingrediƫnten:

3 knoflookbollen (hele voeten dus!)
3 sjalotjes
8 blaadjes verse salie
2 takjes verse tijm
1 takje verse rozemarijn
200 ml kookroom light
1 blokje (kippen-) bouillon
1 liter water
3 oesterzwammen
50 gram magere spekreepjes
40 gram boter
olie
peper
zout

Bereiding:

Verwarm je oven voor op 160 graden. Snij je knoflookbollen doormidden zodat je een dwarsdoorsnede van alle teentjes ziet (zoals op de foto). Leg ze met de open kant omhoog in een ovenschaaltje, druppel er een beetje olie overheen en verdeel er wat rozemarijn naaldjes overheen. Dek je ovenschaaltje af met zilverfolie en zet deze 45 minuten in de oven. Haal ‘m er daarna uit en laat de knoflookbollen afkoelen.
Maak een liter bouillon. Snipper ondertussen je sjalotjes en fruit ze 10 minuten in een soeppan op laag vuur in de boter samen met de salie en tijm. Vis tijdens het fruiten alle (zachte) knoflooktenen uit de velletjes. Haal dan de kruiden even uit de pan (maar bewaar ze wel) en voeg alle knoflook aan de uien toe. Doe een liter bouillon in de pan. Pureer vervolgens de soep. Meng er dan 200 ml kookroom (light) doorheen en doe je salie er weer bij. Laat het een half uurtje op laag vuur staan met de deksel op de pan. Bak vlak voordat de soep klaar is de spekjes en scheur de oesterzwammen in lange dunne stroken. Bak als je spekjes bijna klaar zijn nog heel even de oesterzwammen mee. Haal de salie uit de soep en serveer de soep in kommetjes met de oesterzwammen en de spekjes.

1 opmerking:

  1. Luce, wat een bof dat ik regelmatig van jouw kookkunsten mag genieten. Het was weer heerlijk! Maakt allen!

    BeantwoordenVerwijderen