zondag 10 april 2011

Biologische kip


Ik geloof dat ik een nieuwe favoriet heb…! En dat is niet omdat ik dit recept niet al twee jaar met een zekere regelmaat maak, maar omdat mijn AH sinds kort biologische kipdijfilet verkoopt (of ik daar in elk geval sinds kort achter ben, wat misschien komt omdat ze vaak uitverkocht zijn)! Ik wil jullie daarom graag proberen te overtuigen ook biologische kip te gaan kopen!

Als een jezelf respecterende yup kocht je natuurlijk sowieso al niet de cheapass kiloknaller variant want dat kun je gewoon niet maken, dus die telt niet mee. Dat gezegd hebbende; ik weet dat de biologische kip duurder is dan de scharrelkip, maar geloof me (of probeer het in elk geval 1 keer, want dan wil je toch nooit meer terug); bio kip is a whole different ball game. Je snapt daarna echt niet meer dat je ooit wat anders gekocht hebt.

Dus. Ik heb gezegd. Doe er mee wat je wil! :-)

2 personen
Bereidingstijd: circa 30 minuten

Ingrediënten:

300 gram biologische kipdijfilet
150 gram goede risottorijst
1 blokje kippenbouillon
4 plakjes pancetta
2 sjalotjes
3 teentjes knoflook
10 verse (lichtgroene niet te stugge) rozemarijn naaldjes
blaadjes van 2 takjes verse tijm
4 verse salie blaadjes
1 citroen
50 gram boter
50 gram Parmigiano Reggiano
200 ml witte wijn
16 taggia olijfjes (AH excellent)
Groene asperges

Bereiding:

Zet de groene asperges in een schaal met koud water. Snipper de sjalotjes, snij de kip in blokjes, kook 1 liter water in je waterkoker, rasp de Parmigiano, ris de blaadjes van de tijmtakjes en hak de rozemarijnnaaldjes en de salieblaadjes fijn. Maak als het water gekookt is een bouillon en kook daarna opnieuw water in de waterkoker (alvast voor de asperges).
Verhit in een wok wat olie en 20 gram boter. Doe hier de risottorijst en de helft van de sjalotjes in en roer hier continu in totdat het na 1 minuutje een beetje gebakken is. Voeg dan 75 ml witte wijn toe en laat deze even koken. Voeg dan een scheut bouillon toe.
Zet ondertussen een koekenpan op het vuur en doe hier wat olie en 20 gram boter in. Doe hier de rest van de sjalotjes en de blokjes kip in en roer hier goed door totdat de kip aan de buitenkanten bijna helemaal wit is. Roer ondertussen door je risotto en voeg bouillon toe als die bijna verdampt is en knijp hier ook het sap van een halve citroen doorheen. Knijp het sap van de andere helft van de citroen door de kip en voeg hier tevens 125 ml witte wijn en de kruiden aan toe. Pers drie teentjes knoflook en doe ook die door de kip. Snij de pancetta klein en voeg ook dit toe. Roer regelmatig. Je vuur moet niet al te hoog staan.
Kook ondertussen de asperges (niet te lang) en spoel ze daarna af onder koud water.
Als de risotto gaar is en de laatste scheut bouillon is verdampt, roer dan 10 gram boter en de helft van de geraspte Parmigiano door de risotto. Doe de andere helft van de Parmigiano en de olijfjes door de kip en serveer alles direct.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten