maandag 12 december 2011

Bruchette met artisjokkenmousse en citroenmayonaise


8 personen
Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten:

Mousse:
4 verse artisjokken1
½ dl kippenbouillon
2 blaadjes gelatine
1 citroen
½ dl room
1 teentje knoflook

Citroenmayonaise:
1 citroen
2 eierdooiers
200 ml zonnebloemolie
Natuurazijn
1 ½ tl mosterd

Verder:
1 mooi vers brood (bijvoorbeeld ciabatta)
1 teentje knoflook
Goede olijfolie
Ingemaakte artisjokkenharten uit een potje
verse basilicum
Peper en zout
Keukenmachine
zesteur

Bereiding:

Rasp met een zesteur wat lintjes schil van je citroen en doe die in een bakje met koud water. Bewaar dit in de koelkast totdat je wil serveren.

Vul een ander bakje met water en knijp daar het sap van een halve citroen in uit. Wrijf je handen ook een beetje in met citroen. Maak dan de artisjokken schoon. Als je niet weet hoe dat moet, bekijk dan dit filmpje even! Leg de bodems in het bakje met citroensap. Kook de bodems dan 20 minuten in water met sap van een halve citroen en wat zout.

Laat de bodems afkoelen en maak je bouillon klaar. Leg ondertussen je gelatineblaadjes 5 minuten in koud water. Knijp ze dan uit en los ze op in je warme gevogeltebouillon. Doe de artisjokkenbodems, je halve knoflookteentje en de bouillon in je keukenmachine en meng alles door elkaar. Laat dit afkoelen en meng dan ook de room er doorheen. Zet dit in een bakje in de koelkast zodat het op kan stijven.

Scheid voor de mayonaise van twee eieren de dooiers van het eiwit en meng de eierdooiers in een beslagkom met een klein scheutje natuurazijn, sap van een halve citroen en ongeveer anderhalve theelepel mosterd. Mix dit met je handmixer (of een garde) goed door elkaar en voeg dan druppel voor druppel steeds wat olijfolie toe (in totaal ongeveer 200 ml). Na ongeveer 10 minuten mixen heb je zelfgemaakte mayonaise. Breng deze op smaak met wat zout en eventueel peper. Als je mayonaise niet dik wordt moet er wat meer olie bij.

Snij de ingemaakte artisjokkenharten in ‘partjes’ (zoveel als je sneetjes brood maakt).

Wanneer je de bruchette wil gaan serveren snij je je brood in sneetjes en rooster je die. Bestrijk je broodjes na het roosteren lichtjes met een teentje knoflook en druppel er een klein beetje olijfolie op. Besmeer ze dan met de mousse en leg er een stukje artisjokkenhart op. Garneer met de citroenzest, mayonaise en verse basilicum.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten