maandag 12 december 2011

Wintersalade met kweepeerdressing


8 personen
Bereidingstijd: 70 minuten (waarvan 50 minuten wachttijd)

Ingrediënten:

200 gram winterpostelein
2 rijpe peren
8 cantharellen
1 schorseneer
1 rode biet
75 gram kweepeergelei (te koop bij Marqt)
80 gram Roquefort
80 gram hazelnoten
50 gram boter
Siciliaanse (kruidige) olijfolie
Goede witte en rode balsamico azijn
Wat suiker
Een fles zonnebloemolie en een wok

Een kookring met een doorsnee van 12 cm
Staafmixer
Een plastic flesje met een tuitje waarmee je saus in een gewenste vorm kunt spuiten

Bereiding:

Kook je biet met schil en al ongeveer een uur als je een winterbiet hebt (bij zomerbieten kun je volstaan met 20 minuten). De biet is gaar als de schil makkelijk loslaat. Haal deze dan uit het water en ontdoe hem van de schil. Snij in stukjes en maal deze fijn met een staafmixer of keukenmachine. Doe hier een beetje suiker bij.
Smelt ongeveer 45 minuten nadat je de biet opgezet hebt de boter in een steelpannetje en doe hier een scheutje witte balsamico en de kweepeergelei bij. Laat dit op laag vuur en met een deksel op het pannetje smelten onder af en toe roeren met een houten lepel. Zorg dat het smelt maar niet aanbakt.
Scheur ondertussen je cantharellen over de lengte in stukjes en bak ze in wat olijfolie. Breng ze op smaak met peper en zout. Schil je peren en je schorseneer. Snij de peren in kleine stukjes en schaaf met een kaasschaaf de schorseneer over de lengte in 8 lange plakken. Plet de hazelnoten en rooster ze (in een pan zonder vet).
Doe een laag olijfolie in een grote wok waarin de schorseneren ondergedompeld kunnen worden. Zet op hoog vuur en wacht tot de olie heel heet is. Leg dan wat keukenpapiertjes op elkaar en doe steeds 2 stengels schorseneer tegelijk in de wok. Als ze lichtbruin zijn haal je ze eruit met een vork en leg je ze in een leuke vorm op de keukenpapiertjes. Maal er wat zout overheen zolang ze nog niet opgedroogd zijn en herhaal dit totdat je alle stengels gehad hebt.
Meng wat Siciliaanse olijfolie met (rode) balsamico azijn en meng er een klein schepje suiker doorheen.
Doe de bietjespuree in je graneerflesje en spuit op elk bord een paar druppels. Zet steeds op elk bord de kookring en vul die met winterpostelein. Druppel er wat van de olijfoliedressing overheen en leg er stukjes peer, cantharel en roquefort op. Schep daar wat van de warme kweepeerdressing overheen en strooi er wat geroosterde noten overheen. Til dan de kookring op. Garneer tenslotte met een gefrituurde schorseneer en je bent klaar om te serveren!

Wijnsuggestie:

Purato Nero D'Avola, Feudo di Santa Tresa, 2010, Sicilië
Te koop bij: biologischewijnwinkel.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten