maandag 12 december 2011

Gevogelte consommé


Je kerstmenu heeft natuurlijk ook een appetizer of tussengerecht nodig!

8 personen
Bereidingstijd: 3 uur

Ingrediënten:

1 ½ kg kippenbotten karkas (en/of kwartel en/of andere vogels)
1 winterwortel
3 stengels bleekselderij
2 uien
1 kruidnagel
1 bouquet garni (= een bosje met kooktouw samengebonden kruiden: gebruik wat je lekker vindt, maar bijvoorbeeld tijm, rozemarijn, peterselie en laurier)
3 teentjes knoflook
10 peperkorrels
zout

4 eiwitten
½ citroen

Een neteldoek of keukenpapier (maar dan wel goed keukenpapier dat niet scheurt of oplost in water)
Zeef

Bereiding:

Blancheer je botten door ze kort in kokend water te doen en vervolgens in ijswater. Laat ze uitlekken en spoel ze af. Hak de wortel, selderij, uien en knoflook in grove stukken en doe deze met de botten , kruidnagel, peperkorrels, wat gemalen zout en bouquet garni in een grote soeppan. Schenk hier 3 liter water overheen en dit zet 2 uur op laag vuur. Schuim regelmatig af. Klop na 2 uur 4 eiwitten luchtig en meng daar het sap van een halve citroen doorheen. Voeg dit mengsel toe aan de bouillon en klop 4 tot 6 minuten met een garde totdat er een schuimlaag ontstaat. Maak een opening in de schuimlaag en laat de bouillon nog een uur pruttelen. Leg dan de neteldoek in een zeef en hou die boven een grote kom of schaal. Schep door de opening in de schuimlaag en schep de consommé in de doek. Als je alles gezeefd hebt en je hebt alleen nog een heldere vloeistof over, verhit die dan opnieuw in een schone pan.
Je kunt de consommé garneren met kruiden of een julienne van truffel. Als tussengerecht kun je ‘m natuurlijk ook gewoon simpel houden!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten