dinsdag 22 november 2011

Quiche met paddestoelen en Taleggio


Deze (vega) quiche met paddestoelen en Taleggio koop je niet in de supermarkt! Het kost wat tijd, maar dan heb je ook wat!

Bereidingstijd: 30 minuten
Wachttijd: 30 minuten
Oventijd: circa 60 minuten

Ingrediƫnten:

Deeg:
200 gram bloem
100 gram boter
1 ei
2 eetlepels water
Snufje zout
Gedroogde bonen

Vulling:
250 gram kastanjechampignons of portobello's
200 gram paddestoelenmelange
1 zoete ui
4 takjes verse tijm
3 eieren
150 ml kookroom of slagroom
180 gram Taleggio (Italiaanse kaas; verkrijgbaar bij kaaswinkels)
Peper en zout
Wat extra boter
Olijfolie
Scheutje witte wijn
2 teentjes knoflook
bakpapier

Ronde lage ovenschaal met een doorsnee van ongeveer 25 a 30 cm

Bereiding:

Meng voor het deeg je bloem met het zout en voeg de boter in kleine stukjes toe. Schep dit met een lepel goed door elkaar en voeg dan 1 ei en 2 eetlepels water toe. Kneed dit tot een soepel deeg en zet je deeg een half uurtje in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200 graden en snij ondertussen je paddestoelen in grove schijven. Paddestoelen die je niet kunt snijden moet je scheuren. Bak de paddestoelen op hoog vuur in olijfolie en pers er na een minuut een teentje knoflook doorheen. Voeg een scheutje witte wijn toe en laat nog ongeveer 4 minuten bakken. Ris takjes tijm en doe de blaadjes door de paddestoelen en breng ze op smaak met peper en zout. Laat deze afkoelen in een vergiet in je gootsteen.

Rol dan je deeg uit met een deegroller (of een fles) tot een rond deeg van ongeveer een halve centimeter dik en vet de bodem van je ovenschaaltje in met boter. Bekleed de ovenschaal met het deeg en leg daar bakpapier overheen. Vul de ovenschaal met gedroogde bonen en zet de bodem 20 a 25 minuten in de oven (hou ‘m een beetje in de gaten; de ene oven is de andere niet).

Snij ondertussen de ui in dunne ringen en meng met een garde 3 eieren met 200 ml room en pers daar 1 teentje knoflook doorheen.

Haal je bodem uit de oven en zet deze op 180 graden. Haal het bakpapier en de bonen er uit en laat de bodem even afkoelen. Bekleed de bodem dan met de uienringen en leg daar de goed uitgelekte paddestoelen bovenop (schud ze even goed in de vergiet, want als er nog teveel vocht in zit wordt je quiche zompig). Vul quiche dan verder met ei-room mengsel en leg tenslotte plakjes Taleggio bovenop de quiche. Zet deze nog 30 tot 40 minuten in de oven. Als de bodem gaar is en de quiche ziet er uit als op de foto dan is ‘ie goed!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten