zaterdag 3 februari 2018

Bruschette Ragú


Ragú is natuurlijk heerlijk met verse pasta, maar op een bruschetta is het ook erg lekker!

8 personen
Bereidingstijd: 5 ½ uur

Ingrediënten:

1 kg runderlappen
1 of 2 rundermergpijpjes
1 el bloem
50 gram boter
½ winterpeen
2 stengels selderij
4 sjalotjes
3 teentjes knoflook
200 ml rode wijn
300 ml runderbouillon of kalfsfond
1 laurierblaadje
1 takje rozemarijn
3 takjes tijm
1 blaadje salie
10 takjes verse platte peterselie
Parmigiano Reggiano
150 gram spekvet
1 Christophe pavé brood (Vlaamsch broodhuys) of een ander vers bruin zuurdesem brood

Olijfolie
Peper & zout

Nodig:
Een Creuset of een andere (geëmailleerde gietijzeren) stoofpan
Keukenmachine
Grillpan (maar je kunt ook in een broodrooster roosteren)

Bereiding:

Snipper je sjalotjes en snij de halve winterpeen en twee selderij stengels respectievelijk in kleine blokjes en schijfjes. Snij je runderlappen in stukjes van ongeveer 1 bij 1 cm terwijl je pezen en taaie stukken verwijdert.

Strooi een eetlepel bloem over de stukjes vlees en meng de bloem er met je handen doorheen. Maak een bouquet garni van je verse kruiden (gebruik 2 takjes peterselie, de rest van de peterselie is bedoeld voor op de bruschette).

Fruit je uien in de creuset in boter en bak dan de stukjes vlees aan gedurende een paar minuten. Breng op smaak met peper en zout. Doe de wortel en selderij erbij, bak nog eventjes door en voeg dan de bouquet garni en de mergpijpjes toe. Blus af met 200 ml rode wijn en voeg dan 300 ml bouillon toe. Doe de deksel op de creuset en zet het vuur laag. Laat minimaal 4 a 5 uur pruttelen terwijl je het vlees elk half uur even omschept met een houten lepel. Als je met de houten lepel het vlees in draadjes kunt drukken dan is het vlees klaar. Maak alle stukjes vlees klein met je houten lepel.

Snij het spekvet in blokjes en snij 2 teentjes knoflook in (per teentje) 8 stukjes. Doe je blokjes spekvet en de stukjes knoflook samen in een keukenmachine (klein bakje) en maal net zo lang tot je een gladde pasta hebt. Hak je peterselie fijn.

Snij dan je brood in sneetjes en rooster deze aan beide zijden in een gietijzeren grillpan (of als je die niet hebt in een broodrooster). Wrijf met een gepeld teentje knoflook over alle bruschette. Als je een groot brood hebt, snij de sneetjes dan in zoveel stukjes dat je per stuk een handzaam bruchetteformaat hebt.

Smeer ze in met het spekvet en schep dan op alle sneetjes brood wat van het vlees, maal er eventueel nog wat peper overheen, doe er wat fijngehakte peterselie over en rasp en een beetje parmezaan over!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten