zondag 8 juli 2012

Koude zomerbietensoep met limoen


Dit is een hele zomerse frisse soep! Ik heb de frisheid wat in balans gebracht met pancetta en linzen, maar toch ook weer terug laten komen met de granny Smith en de kapper appel.

Met dank aan Aron, Elke en Giorgia voor respectievelijk idee├źn, inspiratie en het zijn van eenhoofdig testpannel! :-)

Tips voor vega's: vervang de pancetta door een stukje gegrilde halloumi kaas! Laatst bij Fleur gegeten: overheerlijk! (grill een stuk van ongeveer een halve centimeter dik en van vergelijkbare grootte als een plakje pancetta in een gietijzeren grillpan en breng 'm vlak voordat 'ie klaar is op smaak met wat peper en citroensap).

4 personen
Bereidingstijd: 45 minuten

Ingredi├źnten:

3 grote of 4 kleine zomerbieten
2 stengels citroengras
4 limoenen
200 ml kookroom (light)
300 ml bouillon (classico)
8 plakjes pancetta
1 mini blikje linzen
1 granny Smith
4 kapper appels
Verse munt
Verse koriander

Nodig:
keukenmachine

Bereiding:

Maak 300 ml bouillon en laat ‘m afkoelen. Kneus je citroengrasstengels met een deegroller of een kookhamer en doe ze in een steelpannetje met de room. Verwarm dit op een laag vuurtje onder regelmatig roeren gedurende een kwartiertje. Snij ondertussen de stelen van je bieten en boen ze schoon onder de kraan. Kook ze in hun schil 25 tot 30 minuten. Ze zijn gaar wanneer de schil er direct vanaf komt als je er een beetje in knijpt. Giet de bieten af en spoel ze af met koud water zodat je de schillen er makkelijk af kunt pellen. Snij de gepelde bieten in kleine stukjes en doe die in de keukenmachine met de bouillon. Pureer de bieten. Doe hier dan de room (zonder de stengels citroengras) en het sap van vier limoenen bij en laat de keukenmachine alles nog een tijdje goed mengen. Breng de soep op smaak met wat peper en zout en meng ook dit er goed doorheen.
Bak dan de acht pancetta plakjes en verwarm de linzen (doe daar eventueel een beetje olijfolie door). Snij een granny Smith in kleine stukjes en hak wat munt en koriander fijn.
Serveer je bietensoep koud in een laag glas of leuk schaaltje op een bord, leg op elk bord twee plakjes pancetta op elkaar en schep daar een beetje linzen en wat stukjes appel op en strooi er een beetje munt en koriander overheen. Leg op elk bord tenslotte een kapperappeltje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten