zaterdag 13 juni 2015

Witte chocolademousse met sinaasappel-dragongelei


Deze combinatie van smaken heb ik min of meer toevallig uitgeprobeerd onlangs en is echt verrassend lekker! Het lijkt nogal veel werk, maar het voordeel van dit nagerecht is dat je het 's middags kunt maken zodat het al klaar is wanneer je gasten 's avonds komen.

4 personen
Bereidingstijd: 45 minuten plus 3 uur wachttijd

Ingrediënten:

Voor de mousse:
60 gram witte chocolade
2 eieren
25 gram kristalsuiker
150 ml slagroom
½ vanillestokje
1 blaadje gelatine
1 zakje vanillesuiker

Voor de gelei:
1 sinaasappel
1 blaadje gelatine
2 gram gedroogde dragonblaadjes
Snufje kaneel

Nodig:
handmixer


Bereiding:

Mousse:
Leg één gelatineblaadje in een bakje met koud water. Smelt de chocolade au bain-marie. Zorg dat het water niet gaat koken en roer niet in de chocolade. Klop je slagroom op en zet deze even in de koelkast. Scheid dan beide eieren en klop de eierdooiers met 25 gram kristalsuiker luchtig. Snij een vanillestokje doormidden, schraap hier het merg uit en meng deze met je mixer door het eigeelmengsel.

Haal het pannetje met chocolade uit de andere pan (met water) wanneer de chocolade gesmolten is. Test dit door met een vork lichtjes in de chocolade te prikken. Neem dan je gelatineblaadje uit het water en los deze op in 1 eetlepel heet water. Meng dit water met een garde door de gesmolten chocolade totdat je een mooie gladde massa hebt. Meng in een bakje of schaal het eigeelmengsel en de chocolade en laat dit even afkoelen.

Klop ondertussen met je handmixer je eiwitten stijf (zorg dat je echt alleen eiwit hebt en dat je een kom gebruikt die echt goed schoon en vetvrij is, anders krijg je de eiwitten niet stijf). Voeg hier als ze stijf zijn een zakje vanillesuiker aan toe en klop nogmaals tot de suiker goed door de eiwitten gemengd is. Meng dan met een garde de slagroom en de stijve eiwitten door het chocolademengsel (let op dat het chocolademengsel niet nog warm is, dan schift je mousse). Verdeel dit over 4 glaasjes of bakjes en zet ze in de koelkast. Laat ze minimaal 2 uur opstijven.

Sinaasappelgelei:
Leg weer een blaadje gelatine in een bakje met koud water en laat deze minimaal 5 minuten weken. Pers een sinaasappel uit en verwarm het sap in een steelpannetje. Knijp je blaadje gelatine uit en los deze op in de warme jus d’orange. Laat de jus even afkoelen (niet in de koelkast! Anders stijft het al op en dat is nog niet de bedoeling).

Meng een snufje kaneel door het sap en verdeel het daarna over de bakjes met chocolademousse nadat die minimaal 2 uur in de koelkast gestaan hebben (de mousse moet inmiddels stijf zijn, anders moet je langer wachten). Sprenkel in alle bakjes wat gedroogde dragonblaadjes. Zet de bakjes dan weer terug in de koelkast. Zodra je sinaasappelsap sinaasappelgelei geworden is, is je dessert klaar!

2 opmerkingen:

  1. Lekker met de kerst, maar ook in de zomer lijkt me dit een heerlijk dessert!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je Andrea! Heb je 'm uitgeprobeerd? Ik ben benieuwd wat je er van vindt!

    BeantwoordenVerwijderen